1. října 2017

Těhotenský deníček za první trimestr


Tak jsem se těšila, až tenhle článek napíšu, až nakonec koukám, že už jsem v polovině těhotenství. Poslední týdny mi utíkají strašně rychle oproti začátku, kdy jsem si přála mít za sebou nejrizikovější první první trimestr, o kterém to vlastně dnes bude.

Celou první část jsem si prožívala v létě, takže byla ta největší horka, která mi nedělala moc dobře. Na druhou stranu jsem se uklidňovala tím, že je lepší si to odbýt teď, než v tom prožívat poslední dny před porodem. Miminko se má narodit v únoru.  Krásně jsem si odůvodnila, že je to ten nejlepší termín. Proč? Po prázdninách ten čas hrozně rychle letí, brzy je listopad, a když už je listopad, tak co? No, to už jsou skoro Vánoce!, začátek roku, moje a manželovi narozeniny a je tu skoro únor. Hlavně si to umět odůvodnit, že?
Můj manžel už tak nadšenej z termínu nebyl, protože to je jeho nejnáročnější pracovní období a nejlepší by podle něho bylo rodit v létě. Hlavně je před termínem porodu skoro tři týdny kromě víkendů na služebce a to bych byla hodně velká borka, kdybych se do toho netrefinala.  Ale třeba se s tím ještě něco udělá. Na druhou stranu, pořád doufá v chlapečka a pro většinu sportů je prý únor ideální, takže nakonec v pořádku :D.


Sepsala jsem pár pro mě nejdůležitějších bodů k prvnímu trimestru (4tt -13tt), ale kdyby vás něco dalšího zajímalo, tak budu moc ráda, když se zeptáte.

První příznaky. Na internetu se dá přečíst spoustu věcí i to, jak některé maminky mají příznaky ještě před očekávanou menstruací. Podle mě je to ale naprostá hloupost a částečná sugesce. Tak brzy ještě hladina hormonů není tak velká, aby se s ženským tělem něco dělo. Můj první příznak byl úplně jasný (už jsem věděla, že jsem těhotná) a to zvětšená prsa a věřte mi, při mé velikosti se to hned pozná!

(Ne)Chutě. Na hodně velkém začátku cca od 5tt-8tt jsem trpěla nechutenstvím. Nechutnalo mi opravdu NIC a neměla jsem chuť na nic. Hlad jsem měla, ale jíst mi moc nešlo. Přestala jsem jíst moje každodenní rituály, jako je ovesná kaše, banán a nemohla ani cítít maso. S tím čichem jsem si připadala jako hlídací pes, protože jsem cítila všechno a extrémně intenzivně. Dokonce jsem první tři měsíce přestala používat parfémy, protože se mi dělalo opravdu špatně.

Nevolnosti? Ani jednou jsem nezvracela! Asi si můžu gratulovat, ale přiznám se, že mě to spíš znervózňovalo, jestli je to normální a vše je v pořádku. Na všech těhotenských webech a v různých aplikací čtete, jak tento problém trápí většinu budoucích maminek. Ale co jsem se ptala kolem, není to úplně pravda. Mně špatně bylo a kolikrát tak, že jsem celý den nemohla vstát, jak jsem byla slabá a motala se mi hlava, ale snad nikdy ne přímo od žaludku. Hold každá jsme jiná a každé těhotenství je jiné, tak třeba příště budu víc v klidu.

Únava. Příznak, který se řadí k těm hlavním. Co je to velká únava? Já si to až do prvního trimestru nedokázala představit. Normálně jsem celkem aktivní, stíhám hodně věcí, vstávám brzy ráno a večer chodím po desáté spát, usnout přes den prakticky neznám a ani to nemám ráda. Jo, v tomhle jsem divná. Teď? Odpoledne jsem několikrát nebyla schopná udržet oči a pravidelně jsem usínala a večer? Chodila jsem spát kolem osmé, dokonce jsem jednou usnula i o půl sedmé... samotřejmě bylo léto, období grilovaček a já, když jsem nebyla v devět doma, tak jsem neuvěřitelně trpěla. 

Bříško. Na něj jsem se těšila a pravidelně kontrolovala, kdy vykoukne. A vykouklo! Mezi 10tt a 11tt.
S bříškem je spojená bolest a píchání v podbřišku, což mě nejdřív spíš děsilo, ale pan doktor mě uklidnil, že je to úplně normální a je to způsobené roztahováním dělohy.

Cestování. Na začátku prázdnin jsme měli koupené letenky do Bruselu a nechali jsme je propadnout. Nechtěli jsme riskovat a já se necítila. Ideální na "velké" cesty je trimestr druhý. Názory jsou různé, někdo cestování v první trimestru striktně zakazuje a někdo naopak říká, že to nemá na nic vliv. To se musí rozhodnout každý sám.

Moje strachy. Jak už jsme psala v článku, kde jsem oznamovala, že jsem těhotná, celý první trimestr jsem měla velký strach o miminko. Cítila jsem se bezmocně a přiznám se, že jsem před kontrolou i brečela. Naštěstí bylo zatím vždy vše v pořádku.

Oznamování rodině. První jsem to samozřejmě věděla já s manželem. Já se svěřila prakticky taky hned mojí mamce (takže to věděl i můj taťka, protože mamka vždy vše poví...). Ostaním jsme to chtěli tajit až do screeningu, ale ne u všech se nám to povedlo. Přeci jen je léto a vymlouvat se neustále, že se nebudete koukat a že na tu divokou vodu fakt nepojedete, není úplně jednoduché. Ale většině rodiny se nám to podařilo utajit a oznamovali jsme na začátku 12tt. Hodně lidí v našich rodinách mělo přesně v tu dobu svátek nebo narozeniny, tak kromě dárku dostali i přáníčko, kde bylo napsáno: "Krásné narozeniny ....., přeje Lenka, Lukáš a miminko!" Někteří skákali, další brečeli a někdo si toho všiml až po několikátém upozornění, že si má přání ještě raději prohlédnout, že jo Káťo? :P

Aplikace. Celý první trimestr, jsem se těšila, až ho budu mít za sebou a docela se to táhlo. Co mi ale každý týden dělalo radost, byly různé těhotenské aplikace, které posílají upozornění v jakém jste týdnu, jak miminko je veliké a co se u něho právě vyvíjí. Byla to i legrace, pamatuji si, že ve 13 tt jsem říkala manželovi, že už může povídat do bříška, že miminko ho uslyší. On se zamyslel a řekl, že to raději bude dělat, až budeme vědět, co čekáme. Přece, aby mu neříkal něco, co ho nebude zajímat! A co mu budeš říkat, když to bude kluk? Budu mu hlásit fotbalový a hokejový statistiky! A co když holka? No..., to si musím, ještě rozmyslet...

První screening. Je první velký ultrazvuk, který nehradí pojišťovna a není povinný, ale my neváhali ani minutu a objednali jsme se. Vyšetření probíhá na dvě fáze, v první vám odeberou krev a v druhé podstoupíte ultrazvuk, který byl u mě poprvé přes břicho. Miminku se kontrolují všechny orgány a šíjové projasnění, aby se vyloučila různá postižení. Nám vše dopadlo na výbornou a už tušíme i pohlaví miminka! Ale to Vám ještě neprozradím, protože za dva dny mě čeká druhý screening a tam by to mělo být 100%, takže budu ještě chvíli napínat.

aplikace ukazuje i obrázky miminka v daném týdnu, 2D a 3D ultrazvuk - pregnancy+
 první klubání 10tt-11tt
 13tt
1. screening

Doufám, že se vám první těhotenský deníček líbil, a že se uvidíme u dalšího.

Mějte se krásně!

Vaše L. s jedním zázrakem v bříšku

Další "mimi" články:
Můj novej nejlepší kamarád - těhotenský polštář
První mimi nákupy
Těhotenské musthave
Hormonální antikoncepce & (ne)otěhotnění
Čekáme miminko!


6 komentářů :

  1. Moc hezky sepsáné :) Držím palce ve všem :) Je krásné jak se těšíte a ty mini oblečky jsou tak roztomilé <3 :)

    LITTLETHINGSFOREM

    OdpovědětVymazat
  2. Páni! Krasně sepsané! Já sice mam jeste nějaký ten cas na mimco, ale hrozne rada si posledni dobou pročítám podobne články a pozoruji jak vypada a probíhá těhotenství u jiných holek:) uz se tesim na dalsi deníček!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju, sepisovala jsem to docela dlouho, protože jsem si vždycky na něco vzpomněla, co mi chybí! Jsem ráda, že se ti deníček líbí, já jsem taky vždy hrozně ráda četla podobné typy článků četla, i když miminko nebylo ještě aktuální. Určitě se mi to pak hodilo :).

      Měj se krásně!

      Vymazat
  3. Moc hezky napsaný článek a skvěle jste to vymysleli s tím oznámením :) Držím palečky, ať vše dopadne skvěle.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  4. Jak se koukám na tyhle všechny roztomilé fotky, začínám se na to taky těšit, až do této fáze jednou dojdu. :-)

    https://cakovamichelle.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat