21. srpna 2017

Pro všechny holky i jejich maminky - hormonální antikoncepce


Ahoj všem! Nejdřív bych vám všem chtěla poděkovat za obrovské množství komentářů, zpráv a podpory, která mi přišla ze všch stran a nesmírně si jí vážím a děkuju vám za ní! Bohužel se mezi zprávami objevily zprávy i míň veselé, které byly od holek, které chtěly nějaké povzbuzení a možná i slyšet, že všude to nebylo taky hned tak růžové, jako se na první pohled zdá.
Tento článek je pro mě hodně osobní, bude asi tím nejosobnějším, který jsem kdy napsala, ale kdyby někomu pomohl třeba se jen zamyslet, budu moc ráda. Ještě chci předem upozornit, že nejsem doktor a že tahle tématika je dost kontroverzní, můžete na ni mít úplněně jiný názor, který si v komentářích moc ráda přečtu, ale já teď píšu o sobě a mých poznatcích.

Když někdo čeká miminko a je chtěné, je to neskutečná nádhera a pocit štěstí. Někdo má to štěstí, že se zadaří skoro hned a někdo musí čekat déle, což nemusí být úplně jednoduché zejména na psychiku. Jak jsem naznačila v minulém článku, já jsem patřila mezi ten druhý případ.

Výsledky několika testů byly vždy stejné. A to že jsme naprosto v pořádku, dva zdraví a mladí lidé. Ani to nemusí být záruka úspěchu.

Čím to? To nikdo neví, je to někde mezi nebem a zemí, ale já přikládám obrovský vliv hormonální antikoncepci, kterou jsem bohužel brala několik let a pan doktor mě utvrdil:

Tolik let do sebe žena dává něco, aby ženské tělo nefunfovalo tak, jak má a ne každé tělo se s tím zvládne vypořádat.

Když teď odbočím, asi víte, že jsem teď učila na základní škole a moje předměty jsou matematika a fyzika. Jednou jsem se ocitla na hodině občanské výchovy, kde osmáci měli vyplňovat pracovní list, za co budou utrácet až jim bude 15, 20, 35, 50 let... Hlavní plánovaná útrata holek v 15 byla antikoncepce z čehož se člověku, který s tím má nějaké zkušenosti, udělá hned špatně.

Hlavní otázka jestli vůbec brát antikoncepci? Hrozně těžká věc, kterou si každý musí rozmyslet sám. Určitě bych ji nebrala dřív, než je opravdu nutné, protože brát antikoncepci ve 14 let kvůli akné, bolestivé mestruaci nebo že ji bere kamarádka atd. mi přijde opravdu šílené.
Já antikoncepci brala přes 6 let a udělala mi s tělem velkou paseku. Kdybych mohla vrátit čas, asi bych antikoncepci začala brát ve stejnou dobu a to na gymplu. Nicméně bych ji vysadila rozhodně dřív než v páťáku na vejšce. Za to si totiž budu ještě hodně dlouho nadávat.

Ono když se do této problematiky dostanete, něco si načtete a máte to v hlavě srovnané zjistíte, že je snad větší problém otěhotnět než neotěhotnet. Samozřejmě kdo nechce miminko, tak na to rozhodně nespoléhejte, jsou i jiné možnosti řešení. 

Děkuju, jestli jste tenhle článek dočetli až sem a budu strašně ráda, když mi napíšete váš názor. Musím říct, že jsem nikdy neměla větší strach než ten, že nebudu mít to svoje vytoužený miminko a přeju si, aby takových strachů potkávalo co nejmíň lidí, protože je to fakt náročný po všech stránkách.

Takže těm, kteří touží po miminku, tak držím palce, ono to vyjde! A těm, které pravidelně polykají tabletky, aby se nad tím třeba jen trošku zamysleli, jestli je to opravdu nutné. Samozřejmě záleží v jaké životní fázi se nacházíte, tímhle článkem jsem vás nechtěla strašit,  protože zrovna vaše tělo nemusí mít s antikoncepcí problém, ale já vím, že už bych nikdy nespolkla ani tabletku.


Mějte se krásně a příště už o něčem veselejším!
Vaše L.

53 komentářů :

  1. Ahoj, narazila som úplnou náhodou na tvoj profil na instagrame a v profile ma zaujal presne tento článok, tak som si ho prečítala. Mám síce len 21 rokov, ale od detstva túžim po rodine a vlastnom bábätku. Antikoncepciu však beriem od 17tich. Práve riešim rozpor sama medzi sebou či antikoncepciu vysadiť alebo nie. Samozrejme je to pohodlné, nemám bolesti, niesom chudokrvná a pod. veci, ktoré ma trápili pred tabletkami. Ale na druhú stranu sa strašne bojím toho, že budem mať problém s otehotnenim. Partner chce dieťa tak za 3-5 rokov , skôr nie. A práve preto mi tento článok možno pomohol v rozhodovaní vysadiť antikoncepciu včas. Aby moje telo malo čas sa spamätať a dať sa do poriadku... ďakujem <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za tenhle komentář moc děkuju a vážím si ho. Ono to člověk moc nevnímá, dokud se ho to samotného nezačne týkat. Měj se krásně a doufám, že se tu ještě uvidíme :).

      Vymazat
  2. Moc povedený článek! Takových je málo :/ Já jsem začala brát antikoncepci v 16ti letech kvůli příteli, a také kvůli dost bolestivé a nepravidelné menstruaci. Zvětšila se mi prsa, trochu boky, ale jinak jsem byla naprosto v pořádku a spokojená, že konečně mám menstruaci pravidelně a bolesti usoupily. Teď mi bude 20 let a před pár měsíci jsem ji vysadila. Důvody byly jednoduché. Přítel se o mě bál a já o sebe také. Řeči od kamarádek o tom, jaké je to svinstvo plus nějaké diskuze na internetu mě přesvědčily. Také přítel mi řekl, že pokud bych to měla brát a v budoucnu nemít děti, tak radši ať to vysadím a mám své tělo ráda takové, jak bylo stvořeno a v budoucnu mít děti. A má pravdu.
    Teď po vysazení jsem měla menstruaci jen jednou, bolesti před a mezi ní jsou silnější. Teď jsem to dost dlouho nedostala? Jak na to reagovalo tvé tělo? Také jsi to měla nepravidelné? :/ :)

    Díky za odpověď! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani, bohužel jsem reagovala nějak podobně. S antikoncepcí jsem měla ms o dost kratší a slabší než před ní a po vysazení se dostavila tuším jedna a pak nic. Má se to do nějaké doby srovnat, ale nesrovnalo, tak jsem to řešila s gynekologem a dostala jsem nějaké léky a až potom ms dorazila.

      Držím palce, ať je to brzy lepší!

      Vymazat
    2. Díky moc za radu. Zřejmě se budu muset objednat ke gynekoložce, pokud se to do krátké doby nezlepší :)

      Vymazat
    3. Ja mela cyklus po vysazeni dva roky nepravidelny. Problem byl, ze antikoncepce, kterou jsem brala asi 3 eoky mi "zpomalila" pravy vajecnik. Respektive on zlenivel, protoze vsechno resila za nej hormonalni antikoncepce. Mela jsem to prumerne kazdy 4 mesice. Nechala jsem si od 3 doktoru potvrdit, ze otehotneni bude velmi tezke a ze az budu opravdu deti planovatt, tak se to bude muset resit s nejakou pomoci... Za dva mesice jsem otehotnela a ted nas to ceka neste jednou. Meli jsme ale v obou pripadexh obrovske stesti, taky inofolic (pomuze cyklus srovnat) a asi hodne lasky haha :))) drzim palce!

      Vymazat
    4. Moc gratuluju! To je super, ze to takhle dopadlo! Inofolic jsem pila taky, vlastne jsem ho stridala s nosifolem, maji podobna slozeni.
      Mej se krasne a děkuju! :*

      Vymazat
  3. Souhlasim, mne je 19, beru jiz 3 roky antikoncepci kvuli priteli, ale uz ted uprimne premyslim, kdy ji vysadit, aby to vyslo na ten vek, kdy chci dite, protoze mam stejny nazor, ze po antikoncepci se neotehotnu ze dne na den a ze tomu telo potrva klidne i nekolik let.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem psala, každá na to reagujeme jinak, ale dle mého názoru i ten kdo problém nemá, by si měl dát nějakou očistu.

      Měj se krásně!

      L.

      Vymazat
  4. Ja teda, Leni, patrim k te první skupině a uvědomuju si jaky je to v dnesni dobe dar. Nicmene jsem brala antikoncepci od 15 do 26 let (je mi 29) a za sebe muzu rict UZ NIKDY VICE. Sice mi nezpůsobila nemožnost/problem s otěhotněním ale je to svinstvo, s psychikou to dela taky svoje, nehledě na pripadne komplikace v sex.zivote (ztrata libida - u me). Drzim palce at mas krasne a pohodové těhotenství;) Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Leni, přesně jak píšeš, bohužel to nemá vliv jen na tohle, ale na spoustu dalších věcí. Nechtěla jsem to dál rozpitvávat, protože si to musí každý srovnat sám, nechtěla jsem někomu vnucovat své názory, ale jen ukázat na možná rizika. Je super, že se ti to podařilo tak rychle, moc gratuluju :). A za sebe moc děkuju!

      Vymazat
  5. Ahoj :) tvuj clanek mě hodně zaujal, taky jsem uz chtela vysadit antikoncepci, je mi 19 let a miminko bych urcite jednou chtela, asi se to neda uplne planovat, nevim, ale kolem 22-23 bych chtela mít první :) jenže mamka mi rikala ze to v zadnym pripade, co kdybych pry nahodou otehotnela ve 20..nevim co na to rict. :/ Pořád bydlim s mamkou v malým byte, s přítelem plánujeme si najit byt ale jelikoz on ma jeste rok studia a ja jdu ted na nastavbu na 2 roky studovat tak to zatim neprichazi v úvahu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Míšo, jsem ráda, že Tě článek zaujal. Možná bych si o tom zkusila s mamkou promluvit. Myslím, že ve 20 má člověk už dost rozumu na to, aby neotěhotněl a rozhodně k tomu není potřeba antikoncepce. Třeba jí dej přečíst tenhle článek :).

      Měj se krásně!

      Vymazat
  6. Antikoncepci jsem brala od 17 do 22 s malými pauzami, když jsem neměla partnera. Ve 22 jsem ji vysadila a už ji nikdy nemám v plánu brát. Je mi 27, mám pět let přítele, a i když dítě zatím není na pořadu dne, oba víme, že chránit se dá i jinak, navíc v našem okolí jsou páry, které se snaží dost dlouho a nejspíš právě kvůli dlouholetému užívání HA se jim početí nedaří. Menstruaci mám naštěstí v pohodě, dokonce jsem ani po vysazení HA nikdy neměla problém s nepravidelností.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuju za tvoji zkušenost. Měla jsi opravdu štěstí! a s tou ochranou souhlasím, čím jsem starší tak to vidím jako daleko menší problém.

      Měj se krásně!

      Vymazat
  7. super, že si napisala o svojej skusenosti, určite pomoze pár dievcatam/ženám a prestanu antikoncepciu brat alebo ani nezačnu. ja som ju nikdy nebrala a najviac ma asi mrzí pristup doktorov, mam pocit akoby ju skoro rozdávali a malo upozorňovali na jej negativa...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, víš co mi doktorka první řekla, když jsem vysadila antikoncepci a přišla jsem po dvou měsících, že mi nedorazila ms? Že mi předepíše antikoncepci a budu jí mít opět pravidelnou...!!!?
      Takže tohle je moje zkušenost....

      Vymazat
  8. Leni, já jsem antikoncepci brala jeden jediný rok, protože jsem nedostávala menstruaci a takto se mi měla zpravidelnit. Pak jsem začla mít zdravotní problémy a po roce ji musela vysadit. Menstruaci jsem s práškama sice dostávala, ale jakmile jsem je vysadila, tak samozřejmě nepřišla. Trvalo to skoro 8 měsíců, než se dal můj cyklus do pořádku, proto vím, že kondomy jsou rozhodně mnohem lepším řešením, pokud partneři jsou opatrní a zodpovědní a miminko zatím nechtějí. Nejenže HA narušuje činnost těla, ale zároveň mi nepopsatelně ovlivňovala psychiku a to ve špatném slova smyslu. Byla jsem neskutečně náladová, přecitlivělá, jako bych měla rozdvojenou osobnost. Teď takové pocity prožívám občas jenom v období menstruace :D Chci ale říct, že za mě je antikoncepce také zlo, ke kterému se rozhodně nechci vracet. Gratuluji Ti k miminku, jsi nádherná maminka! ❤
    Eva

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Evi!
    Moc děkuju za tvoji zkušenost a za tak milý komentář! Bohužel většina holek na to musí přijít sama, já jsem to dřív taky vůbec neřešila a polykala tabletky i když mi taky po více stránkách nedělaly dobře. Proto jsem se rozhodla napsat tenhle článek pro ty, které váhají a doufám, že to pomůže. Protože i jak je vidět z tvé zkušenosti někteří gynekologové by napsali antikoncepci i na "rýmu":). Jak jsem psala o pár kometářů víš, že doktorka mi po mém vysazení ji chtěla znovu předepsat, aby mi přišla ms, no naprostý nesmysl. Proto jsem k ní už nešla a šla k jinému gynekologovi.

    Měj se krásně a děkuju!

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Leni, já jsem brala HA od 19-25 let a vím, že už nikdy více! Téměř rok po vysazení jsem neměla žádnou ms a když tak jeden dva dny, chodila jsem na vyvolávací injekce a bála se, že nikdy nebudu mít děti, protože jak si mám počítat ty plodné a neplodné dny, když nám ani pořádný cyklus! Byl to boj, vykašlala jsem se na všechny léky a blbosti! Teď mám nádhernou holčičku a až bude dospívat rozhodně chci aby za mnou přišla a na tohle téma se se mnou pobavila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ivanko, gratuluju k holčičce. To jsme řešily naprosto stejný problém, ono když není v pořádku ms, tak není ani ovulace a pak se člověk může na hlavu stavět a nic. Jestli někdy budu mít holčičku, tak bych to s ní taky chtěla hodně důkladně probrat, protože třeba naše maminky už s tím zkušenost neměly, protože žádná HA nebyla.

      Děkuju za kometář a měj se krásně!

      Vymazat
  11. Čauky Leni, článků jako jsi právě napsala čtu čím dál tím více. Oproti jiným jsi ten svůj napsala tak, že nevyčítáš holkám rozhodnutí užívat antikoncepci a o to víc si myslím bude mít vliv a to je skvělý. Má vliv i na mě. Antikoncepci beru 1 rok. Od tý doby co jí užívám jsem nepocítila žádné změny, kromě o den dva kratší ms (akné je stále tam, kde bylo, žádné výkyvy nálad a stále mám bolesti břicha a hlavy první den dva ms). S tím jak jsem jí začala brát jsem si začla více všímat článků o jejích následcích a vedlejších účincích během užívání. Už tak půl roku pokaždý, když si beru tabletku vím, že do sebe dávám chemii, něco nepřirozenýho. Vím ale, že miminko zatím mít nechci, chci dostudovat a pak chvíli pracovat. Každý den přemýšlím, jestli ta jistota, že neotěhotním v nesprávnou chvíli se vyrovná tomu strachu, že budu mít problém otěhotnět. Nevyrovná, že?
    Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lucko, asi víš, co ti napíšu, po mých zkušenostech bych hned napsala neber to... Ale jak jsi nasala ty, já jsem nechtěla nikomu vnucovat svůj názor a vůbec jsem nechtěla říkat, co je dobře a co ne. To si musí v hlavě člověk srovnat sám. Já teď zpětně vidím, že ostatní možnosti nejsou vůbec strašný a na člověka nemají žádné nepříznivé účinky a člověk se nemusí bát, že otěhotní. Je mi 26 a říkám si, že když člověk je na tolik vyspělý, aby žl sexuálním životem, má být natolik vyspělý, aby se chránil, když miminko nechce. Na druhou stranu, chápu manimky, které mají náctileté dcery, že se bojí a možná jsou klidnější, když vědí, že dcera něotěhotní na střědní škole. Ale jestli si antikoncepcí nejsi jistá, tak ji neber, myslím, že ti bude líp po všech stránkách i po té psychické.
      Měj se krásně a děkuju za komentář!

      Vymazat
  12. Ahoj Leni,
    naprosto s tebou souhlasím. Mě takhle antikoncepce domrvila štítnou žlázu, díky které jsem pár let nazpátek přibrala pět kilo během měsíce a od té doby mám stále potíže se dostat na původní číslo. Protože když ta nefunguje jak má, nedokážeš ani tak spolehlivě hubnout jako někdo "normální"... Na druhou stranu jsem ji díky tomuhle objevu vysadila a nahradila nehormonálním tělískem Gynefix - což byl zase ten můj nejosobnější článek - a ono už nějaký ten rok spolehlivě funguje. Je to takový malý zázrak, protože je to fakt jenom drátek bez hormonů. Za boha nechápu jak to může fungovat. Ale je to jediné tělísko, které se dává ženám před porodem a já bych ho dávala do televizních reklam!! Protože je to fantastická alternativa oproti tomu svinstvu, které většina holek bohužel polyká. V tom mladém věku si jen málokdo dokáže představit, že by to jednou měl řešit a nakolik ho to dokáže ovlivnit právě ve snahách o děťátko..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Janicko!
      Moc děkuju za komentář a na článek se určitě hned podívám! Přiznám se, že jsem o ničem podobném neslyšela a ani jsem netušila, že něco tak málo "drastického" je. Mně, když se řekne tělísko, přeběhne mráz po zádech a představím si ta klasická tělíska, která se davají ženám, co už nikdy nechtějí děti. A s tím věkem máš bohužel pravdu, měla jsem to stejně.
      Měj se krásně a já dohledám článek! :*

      Vymazat
  13. Ahoj Leni,
    já jsem antikoncepci nikdy nebrala. Se sexulním životem jsem začala až ve 22, takže jsem předtím neměla potřebu jí brát. Když jsem pak se svým (už tři měsíce! :-) manželem řešila, jestli jí mám začít brát nebo ne, věděla jsem, že nechci i on mi řekl, že je to zbytečné. Sice občas na mojí MS není spolehnutí, ale pokud si každá žena vede menstruační kalendář a v dnešní době na to stačí internetová stránka nebo chytrá aplikace, dá se to odhadnout.
    Ale víš co nechápu v komentářích pod tvým článkem? Holky nechtějí teď miminko, ale přece je jiný způsob ochrany. Daleko bezpečnější pro tělo a snad i pro životní prostředí! Takže pokud maminky chtějí ochránit své dcery před neplánovaným otěhotněním, měly by je poučit o tom, jak se používá kondom a ne do nich cpát nesmyslně tablety. A to že má někdo pupínky nebo bolesti? Když máš svý tělo ráda, dokážeš to přežít. I s pupínky a bolestí. Je to prostě přirozené. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ani, naprosto chápu, co tím chceš říct... A souhlasím s Tebou. Důvod je podle mě jasný i já jsem to tak měla. Spousta holek řeší začínání s HA ve velmi nízkém věku a doktor na gynekologii ti vysvětlí, že je to to nejlepší, co můžeš udělat. Alespoň já jsem to tak měla a co si budeme říkat, asi je to i z pohodlnosti, ale teď když na to koukám a mám i zkušenost s jinou možností ochrany, tak v tom zas v HA takovou výhodu a pohodlnost nevidím.
      Děkuju za komentář!

      Vymazat
  14. Ahoj Leni :)
    Také bych se ráda podělila o svou zkušenost . Já patřím to té třetí, nezmiňované a skoro až neznáme skupiny-musíš brát HA.. Začala jsem ji brát již v brzkém věku, někdy kolem 15, a to kvůli velikým bolestem. V 16 letech se u mě začaly objevovat ale bolesti jiné, nesnesitelné. Až po 3 letech se zjistilo, co to bylo .. a verdikt zní: endometrióza (popis je lepší si najít, než tu zdlouhavě popisovat ☺️). Takže jsem šla na laparoskopii, a od té doby si prochazím hormonálním peklem. Mám za sebou 2x půl roku HA v kuse, potom kontinuální na čtvrt roku, a v tuto chvíli si prochazím tím nejhorším - prášky po způsobují něco jako umělou menopauzu. A to upozorňuji, že mi je 20. Už jednou se mi podařilo tyto prášky odmítnout, a to po první operaci. Teď mě přemlouvali, ať to zkusím, a když to odmítnu, tak si musím o operaci výslovně zažádat. Mají strašné vedlejší účinky, a tak to vidím na max týden, a ať si pak na mě v Podolí koukaj jak chtějí, ale radši operaci než si ničit tělo hormonama! Takže za mě.. HA a hormony jsou zlo, a kdybych mohla, zbavim se jich tak rychle, jak to jen jde.
    A to je asi tak ve zkratce moje zkušenost a můj "příběh. Krásné těhotenství, ať jste oba zdravý a spokojený (:

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Adélko, to mě strašně mrzí. Přiznám se, že o tomhle případu jsem nikdy neslyšela. Přeju ti, aby se tvůj stav zlepšil a nemusela si se ničím "cpát".

      Držím palce! :*

      Vymazat
  15. Ahoj,
    náhodou jsem na tebe narazila na instagramu a tento článek mě zaujal. Jsem patnáctiletá holka a vůbec nevím jak přesně tyhle věci fungují, ale vím, že antikoncepci nechci. Mám menší problémy, ale nic neobvyklého.Už ve svém věku jsem měla dost silné deprese z toho, že třeba nebudu moci mít děti. Přijde mi divné brát prášky a ničit tím své tělo. Poslední dobou se mezi přáteli řešilo, že jedna šestnáctiletá holka otěhotněla a všem bylo divné, že si to dítě chce nechat. Prý, že si tím zkazí život. To mě celkem i naštvalo. Nemusí si hned kazit život, ale i kdyby proč kvůli své blbosti bude zabíjet své vlastní dítě? Příjde mi to sobecké už jenom kvůli těm lidem, které dítě mít nemohou. Moc gratuluji k tak velkému štěstí a děkuji za článek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc děkuju za komentář a je dobře, že ses takhle rozhodla. ono to jde zvládnout a vzít zodpovědně i bez antikoncepce a pak člověk nemusí řešit nechtěné miminko.
      :*

      Vymazat
  16. Ahoj, před 3 měsíci se nám narodilo miminko. Chlapeček. Popravdě jsem byla ten první případ. Miminko jsme chteli az za rok - až se vezmeme (chtěli jsme se brát toto leto, ale v září minuleho roku jsme zjistili, že očekáváme :) ale... před otěhotněním jsem vysadila antikoncepci, jelikož moji mamce našli trombózu (s branim antikoncepce a dědičnými předpoklady se riziko trombózy zvyšuje). Tak jsem si zasla na vyšetření k žilnímu specialistovi. Ten mi našel cystu pod levým kolenem zezadu. Rekla jsem to gynekoložce. Ta se zhrozila a doporučila vysadit antikoncepci. 3 měsíce jsem nedostala menstruaci a tak jsem sla na gyndu znova. Doktorka mi rekla, ze neovuluju a ze pokud to nedostanu do 2 měsíců, mám přijít. Tak jsem tam šla za 2 měsíce. Ale ne s tim, že jsem to nedostala, ale s tim, ze jsem těhotná (v 8.týdnu 😀)
    Takže... antikoncepce je svinstvo. Musela jsem jit kvůli ní pod kudlu a rozhodila mi totálně můj cyklus, kdyz jsem ji přestala brát. Takze za mě zodpovědný sex než si huntovat tělo antikoncepcí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :).
      moc gratuluju k děťátku! Asi to musel být trošku šok nebo spíš překvapení, ale určitě je lepší mít mimi o trochu dřív než je v plánu, než se potom trápit! Určitě s tebou souhlasím!
      Měj se krásně a zdravím drobečka :)

      Vymazat
  17. Článek jsem přečetla se zájmem a mrzí mě, že tolik holek má takové komplikace.
    Moje zkušenost je naštěstí dobrá (za což jsem taky vděčná). HA jsem brala 14 let v kuse, vysazovala jsem ji v mých 31, kdy jsem ji poslední tři roky brala tak, že jsem měla měsíčky jednou za dva měsíce. Vysazovala jsem, protože už jsem ji tak nějak nechtěla brát dál, i těch 14 let je víc než dost. Cyklus mi nasločil okamžitě i s ovulací, ale mimčo jsme ještě nechtěli, takže přišly na řadu kondomy. Když jsem měla měsíc před 33. narozeninami, řekli jsme si, že to necháme osudu, a dva měsíce po narozeninách jsem zírala na pozitivní test.
    Nepíšu to, abych tady oponovala, souhlasím, že je to chemie a velký zásah do těla. Ale spíš jsem chtěla potvrdit to, co jsi zmínila, že každé tělo se s tím popasuje jinak. A možná tím třeba povzbudit starší ročníky, jako jsem já, které to teď čtou, čas nevrátí a tak si rvou vlasy a chytá je panika...:-)
    Přeju hladký průběh těhotenství ��

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj Leni, je mi 16 a o antikoncepci dlouho uvažuji. Dokonce jsem už objednaná ke gynekoložce, jenže si vůbec nejsem jistá, jestli ji chci. Můj přítel se o mne bojí a nechce ať se mi po HA přihorší, jenže máme problém s kondomy. Ani jednomu z nás se to s ním nelíbí a nemáme z toho takový prožitek jako bez něj. Upřímně nevím, co mam dělat. Dítě si ve svém věku nemohu dovolit,i když bychom ho spolu časem chtěli a zároveň si nechci ničit tělo tímto svinstvem. Moje sestra s HA měla také problémy, hlavně s psychikou. Tak nevím, jak dál a kdybys mi nějak poradila, určitě bych ti byla velmi vděčná. Přeji ti hlavně zdraví, jak vám, tak miminku. Měj se krásně! :)

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj anonymko :),
    ono se těžko radí, nechci tady být jako nějaká odbornice, protože to určitě nejsem :). Já jsem s mým manželem od mých 17 a jeho 16 let, takže jsme taky byli takhle mladí a já z ochranných důvodů brala hned antikoncepci a k jiné ochraně jsme přistupovali spíš negativně, že to není ono... Ale teď vidíme, že to úplně tak není, myslím, že jde o zvyk a možná o takovou souhru, která přijde. Nevím, jak jste s přítelem spolu dlouho, ale dala bych tomu ještě šanci. Takhle po netu se špatně radí :). Měj se krásně a držím pěsti!

    OdpovědětVymazat
  20. Je mi 28 a HA jsem užívala od 14 let kvůli velké bolestivosti při menstruaci. Přestala jsem ji užívat před cca 2 lety, rodina je v plánu takže zatím své tělo dopuju kyselinou listovou na základě doporučení mé gynekoložky. Zpětně bych po HA nesahla, mělo to vliv na mé libidlo,postavu (po vysazení šla váha o 10 kg dolů), ale i po psychické stránce. Bohužel před těmi cca 10 lety se důsledky užívání HA moc neřešili. Tak snad i nám se podaří mít rodinu. Moc gratuluji, a přeji hodně štěstí a zdraví jak mamince, tak miminku ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Zuzi, moc děkuju!
      Taky si myslím, že před těmi 10 lety se to vůbec neřešilo a přijde mi to škoda. Kyselina listová je určitě fajn, já jsem ji taky brala, ale v té naštěpené formě, protože většina žen neumí vstřebat tu nenaštěpenou.
      Měj se krásně a ještě jednou děkuju a držím palce!

      Vymazat
  21. Ahojky, ja se skoro nikdy nevyjadruju, ale s timhl musim souhlasit! Ja brala teda "nastesti" bezhormonalni antikoncepci dlouhych 10 let a vysadila jsem ji, az kdyz jsem zacinala mit zdravotni proboemy... Nikdy v zivote uz bych ji znova nezacla brat.. naprosto souhlasim, uz nikdy vic...
    A co se tyce tehotenstvi, tak ANO, nikdy jsem neverila, ze to bude problem.. proboem vubec otehotnet... Tez patrim do skupiny, co ceka, je zdrava, a miminko neprichazi... Ale verim, ze to vyjde :-*! Moc gratuluju k miminecku a hodne stesticla v zivote

    OdpovědětVymazat
  22. Ahoj Leni :) posílám pusu na dálku, jednak že mám z Tebe radost a také za tenhle článek. Sleduji Tě na ig dost dlouho, stejně tak jako pravidelně čtu blog :), nicméně většinou nejsem moc komentovací typ :D ... ale teď mi to nedá!
    Co se týče HA, já sama jsem ji brala od 16 přerusovaně až doteď (je mi 22)... nejdéle v kuse jsem ji brala rok anpůl a děly se neskutečné věci... všechny však nastoupily plíživě a nenápadně, že jsem si jich skoro nevšímala... častější bolesti hlavy, otoky po sportu a bolesti svalů, byla jsem celkově zruhlá ( tancuji, takže jsem cítila zhoršení rozsahů), změnilo se mi tělo- vždy jsem byla ten vyzáblý typ co jen hubne a nemůže přibrat- HA mi přibrat pomohla, přesně těch pár kilo, co jsem potřebovala ( za mě jediné plus HA), hrozně se mi vysoušely vlasy a spousta dalších.... jenomže u takových banálních změn to nezůstalo. Začalo se mi hůř dýchat a měla jsem pocit, že mi neustále buší srdce...Na kontrole u praktickè lékařky mě poslala na kardiologii s vysokou frekvencí ( sportuju a celý žovot jsem měla okolo 80) a najednou 120?? Na kardiu mi šupli Holtera na dva dny a výsledek byl, že jsem ok, jen mám záhadně vysokou srdeční frekvenci a šup léky...v té době jsem už začínala spojovat jedno s druhým a napadlo mě se zeptat lékaře, jestli je možný takový vliv HA na srdce..výsledek- není, je to psychické, haha, jasně. Tak jsem to vzala do svých rukou, pogooglila všemožné diskuze uživatelek antikoncepce Yaz...a hle? Tachykardie, potíže s dycháním, deprese... asi tři nejčastější vedlejší účinky, co uživatelky pociťovaly....
    V půlce plata jsem odložila krabičku a nevzala si ani jednu další pilulku ( nemá se to, ale že by mě to zabilo, to taky nikde nepsali), už jsem si nebyla ochotná vzít ani o pilulku víc...
    A co se děje? Jsem měsíc bez prášků, už mi začínají padat kalhoty a váha bohužel klesá :( nicméně...kontrola na kardiologii- frekvence 80, dýchá se mi jako dřív, nechce se mi zvracet po každém jídle a hlavně- jsem to zase já, cítím se jakoby "míň plochá"... emočně, tělesně víc plochá :D!! Přítel mě v tom dost podporuje, je jeden z mála kluků, co jsou zásadně proti HA :)
    Ještě bych ráda zmínila jeden paradox- jsem ve třeťáku ( teď jdu do 4.) na medicíně a tri roky mi trvalo, než jsem procitla, spojila vědomosti a realitu a přestala to brát...ve škole se učíme jak přesně antikoncepce funguje, zatímco valná většina studentek se tím láduje dál....ale já se nedivím... na antikoncepci jsem si v podstatě vypěstovala takovou závislost... člověk se stane závislý na té jistotě a kontrole kterou nad svým tělem má a nechce se jí vůbec vzdávat..... sama jsem to tak měla, pořád jsem si řikala ještě doberu balení bla bla bla...
    Líbí se mi Tvůj přístup, jak jemně vyjádříš svůj názor a nikomu nic nenutíš, já bych napsala něco jako "nebuďte krá*y a nejezte ty sra*ky" :D protože jsem ve fázi, kdy se cítím jako znovu narozená a šťastná z toho objevu, že je ro takové zlo a já se ho zbavila...ale právě proto se mi líbí Tvůj přístup- na to si každý musí přijít sám :)
    A co se týká jiné formy antikoncpce, tak jémine, existuje tolik možností!! Já jsem zvolila lady comp, myslím, že v Čr je to velmi málo rozšířené, ale naprosto geniální!!
    Posílám pozdravy Leničko :-* Péťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Péťo, děkuju za úžasnej komentář, kterej mě i rozesmál :P. Jak píšeš, já nechtěla nikomu nic vnucovat, spis poukazat, mozna to ma nakonec i vetsi ucinek... je sila, jake dalsi vedlejsi ucinky se mohou projevit. Jsem ráda, že se cítíš už líp! Já si některé vedlejší účinky vybavila až po samotném vysazení.
      Ještě jednou děkuju za komentář! :* a měj se krásně!

      Vymazat
    2. Ahojky Péťo,
      děkuji za Tvůj komentář (samozřejmě i Leničce za článek), bez něj bych se totiž asi tak lehce nedozvěděla o tom Lady Compu.. Pročetla jsem si pár článků a zkušeností z internetu a rozhodně o něm budu uvažovat. :-) Děkuji! Andrea

      Vymazat
  23. Já používala HA možná tři měsíce, začala jsem kvůli tehdejšímu příteli, který odmítal kondom. Po nástupu komplikací přišlo okamžité vysazení (embolie v rodině). Nakonec jsem zakotvila u nehormonálního tělíska (a pozor dámy, vyzkoušela jsem dvě různá a to jsem ještě nerodila, takže mýtus, že tělísko je jen pro matky, je absolutní nesmysl). S tělískem jsem na 100% spokojená a můžu jen doporučit. A jsem moc ráda, že mě zdravotní problémy donutily se HA zbavit po tak krátké době.
    Jinak Leni, nebyla to náhodou paní Boudyšová, co ti nabídla HA na "vyvolání" ms? To by na ní totiž sedělo... -_-
    PS: Moc mě potěšilo, kolik partnerů na základě zdejších komentářů stojí proti HA, to je, myslím, moc dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ted se musim vazne smat! Jasne, ze to byla ona !! Uz nikdy vice... taky jsem ráda, měk se krásně!

      Vymazat
  24. Skvelý článok, naozaj taký úprimný a asi aj veľmi osobný... Tiež som antikoncepciu brala veľmi veľa rokov, asi 7, a potom som ju kvôli operácií kolena vysadila a vďakabohu potom keď sme sa teda začali snažiť o bábo (asi 2 roky od vysadenia) sa nám to podarilo na prvý šup. :) Až úplne neuveriteľné! Už teraz finišujeme, som v 9. mesiaci a rozhodla som sa, že sem tam napíšem niečo o mojom tehu živote a živote mamičky na vlastný blog https://bebeismum.blogspot.sk/ . Dúfam, že tiež budempísať o svojom tehu živote, veľmi som zvedavá ako to budeš vnímať. :)

    OdpovědětVymazat
  25. Je mi 20 a HA jsem vlastně nikdy nebrala, i když jsem občas trpěla jak kůň, ale nechtěla jsem si ničit zdraví. Když jsem pak v 18 přišla poprvé ke gynekologovi, který mi řekl, že HA ani řešit nemusím, že nejspíš nikdy neotěhotním, začala jsem si hledat info na internetu a našla jsem několik studií potvrzujících souvislost mé diagnózy s užíváním HA. Říkala jsem si, že kdybych ji před tím brala, tak by můj problém ani nemusel vzniknout. Dostala jsem nějaké hormony, co zastavují produkci hormonů a po roce mi zástup za mého doktora napsal antikoncepci jako náhradu za původní léky. Brala jsem ji přesně jedno platíčko a tři dny. A skončila jsem na týden v nemocnici (ještě k tomu přes Vánoce) a ublížilo to i mé psychice. Takže už nikdy víc, a mrzí mě, že je spousta holek/žen, které si myslí, že je antikoncepce skvělá a bez vedlejších účinků.
    Plus taková malá perlička, teď jsem uměle v přechodu, a když mi sestřička píchala injekci, aby ten přechod vyvolala, pošeptala mi: "Buď ráda, stejně žádná mladá holka nechce děti." :D
    Jinak vám přeji hodně štěstí, pohodové těhotenství a miminko, které vám bude dělat jen radost! :) Venda

    OdpovědětVymazat
  26. Antikoncepci jsem brala do doby, než jsem zjistila, že se mi na játrech utvořil jakýsi útvar.. pak už jsem nemohla. Dnes zrovna jsem po X letech byla na kontrole a útvar asi po 5 letech kontrol a po vysazení antikoncepce zmizel.. už bych tyto léky nebrala.

    OdpovědětVymazat
  27. Ahoj Leni, děkuji za tento článek. Já antikoncepci odmítám i přes to, že spoustu mých kamarádek ji bere. Několikrát mě do toho tlačil i přítel, ale já se nedala, protože je to moje tělo :) Našla jsem jinou alternativu a jsem spokojená. Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
  28. Mám stejný názor, antikoncepci neberu už hodně let a vím, že už nikdy nezačnu.

    Simple living: Harmonie

    OdpovědětVymazat
  29. Díky za takovéhle články a gratuluji k miminku:-)
    Podělím se se svojí zkušeností, i když to není úplně čistě o antikoncepci.
    Antikoncepci neberu již několik let, přestala jsem přesně z těchto důvodů-nechtěla jsem do sebe uměle cpát hormony a navíc v době, kdy jsem HA přestala užívat, jsem měla stálého přítele, takže kdyby se stala náhoda, tak by to nebyl velký problém. Každopádně to bylo před několik lety a za to dobu jsem se jenom utvrdila v názoru, že antikoncepce není pro tělo dobrá. Menstruaci jsem měla celkem pravidelnou až do doby, kdy jsem začala více běhat a byla ve velkém pracovním stresu. Z ničeho nic jsem měla cyklus dlouhý skoro 50 dní, břicho nafouklé jak balon a když jsem to konečně dostala, tak jsem krvácela asi dva dny. Gynekoložka mi nabídla cyklus srovnat antikoncepcí-to jsem odmítla. Jelikož se situace nezlepšila, a já byla opravdu zoufalá a vypadala jako těhotná, přistoupila jsem na hormonální injekci a následné užívání hormonů duphaston. Injekce pomohla, ale ty prášky mi totálně rozhodily všechno. Bylo mi hrozně špatně a navíc se mi zhoršilo zranění kolene. Bohužel jsem začala po problému pátrat až poté a zjistila jsem, že lékařka měla postupovat naprosto jinak. Aby se mi cyklus srovnal, tak mi pomohl obyčejný kontryhelový čaj-každý měsíc si dělám ovulační test a šlapu jako hodinky:-). Teď však bojuji s velkou bolestivostí během cyklu,ale jelikož miminko plánujeme příští rok, tak to raději vydržím, než abych do sebe opět cpala nějaké nesmyslné léky.
    A ještě perlička na závěr:-) nedávno jsem četla článek, že hormonální antikoncepce podmiňuje výběr partnera-svého bývalého přítele jsem poznala, když jsem antikoncepci ještě užívala a potom, co jsem přestala, se nám to začalo kazit a upřímně, teď nevím, co jsem na něm viděla. Svému budoucího manžela jsem naštěstí poznala bez hormonálního oparu a každý den ho miluji víc a víc:-) tak možná na tom bude něco pravdy :D
    Silva

    OdpovědětVymazat
  30. Horomnální antikoncepci jsem brala osm let, od nějakých šestnácti až do května letošního roku (anok, stejně jako ty si teď nadávámá proč jsem to nevysadila už dávno). Pokud pominu klasické věci, jakože po vysazení mám děsnou pleť ačkoliv jsem s ní nikdy problémy neměla, ani v době, než jsem začala brát hormonální antikoncepci, tak rovněž mělo užívání hormonální antikoncepce velký vliv i na můj pohybový systém. Studovala jsem fyzioterapii, které se teď i věnuji a měli jsme tak tudíž spoustu přednášek o pohybovém aparátu a možném vlivu antikoncepce na něj. Samozřejmě jsou to věci, které ti moc nikdo nepotvrdí, na tuto problematiku jsme pouze malý vzorek a žádné výzkumy se moc nedělají, ale spousta fundovaných lidí v oboru už má s tímto zkušenosti a potvrdí ti, že hormonální antikoncepce má velký vliv právě na kosti, klouby a svaly. Hormonální antikoncepce zvyšuje laxicitu vaziva a tím pádem se klouby stávají volnější, což jsem poznala i sama na sobě, protože momentálně mám problém, že mi při jednom pohybu rameno úplně vyskakuje, v druhém mi přeskakuje a vrže, hodně podobně to mám i s kyčlema. Nicméně doufám a věřím, že po vysazení a nasazení chondroprotektiv a pravidelném posilování se mi podaří časem klouby zase stabilizovvat, abych neskončila třeba v 35 letech s náhradními umělými klouby. Časem bysme se s přítelem taky rádi pokusili o miminko, tak uvidíme jak to půjde nebo nepůjde. Mám spoustu kamarádek u kterých vysazení antikoncepce naopak fungovalo jako "spouštěč" a otěhotněly prakticky hned. Každá jsme jiná a každé tělo potřebuje maličko něco jiného, aby mohlo dobře fungovat. Každopádně držím palce ať těhotentsví i porod proběhnou bez komplikací :). A vím, že už do sebe taky v životě nedám jedinou pilulku antikoncepce, existují i jiné metody jak se chránit, ale v těch 16ti byla pilulka prostě nejjednodušší řešení.

    OdpovědětVymazat
  31. Ahoj, je mi 19 let a stojím před rozhodnutím jestli začít brát HA. Přijde mi to jako nejpohodlnější metoda, mám přítele a už mě nebaví se každý měsíc strachovat, prostě ostatním metodám tolik nevěřím. Ohledně budoucího těhotenství je mi to jedno, děti nechci, ale nevím, jaké to může mít zdravotní následky. Jakou jinou metodu, když ne HA používáte a je stejně pohodlná? Bojím se toho, že ztloustnu, že se mi budou měnit nálady, že nebudu mít chuť a tak. Nevím jak to vyřešit.

    OdpovědětVymazat