30. srpna 2018

Oslo, první dovolená ve třech


Ahoj všem! Vítejte u článku toho našeho norskýho dobrodružství! Jak jste asi viděli na instagramu, měli jsme se krásně, proto jsem se snažila napsat tento článek co nejdříve, abych byla ještě plná dojmů. A proč jsme si vybrali Oslo? Protože Jonáškovi je půl roku, nechtěli jsme nikam do tepla a podle toho jsme se vlastně řídili. Minulý rok jsme byli ve Švédsku, tak jsme se rozhodli, že se posuneme kousek vedle a navíc jsme sehnali relativně levné letenky.

Celý výlet naplánoval Luky a dost nám pomohla Terka Furiel, která v Oslu bydlí, které ještě jednou moc děkujeme!

V průběhu toho, co jsme byli pryč, dostávala jsem na IG spoustu dotazů, jak to celé zvládal Jonášek. Musím říct, že jsem se toho nebála, nejšťastnější je, když je s námi, a když se kolem něho něco děje. Což výlet spňoval. Trochu jsem se bála letadla, ale dal to výborně, o tom jsem psala už tady. A teď několik našich poznatků a tipů od nás.

Ceny
V Norsku je draho a to dost. Nejdražší je jídlo a to i v běžném supermarketu, restaurace jsou už úplně někde jinde. Kurs se pohybuje cca 2,7 Kč za norskou korunu (NOK) a ceny v obchodech se pohybovaly přibližně stejně nebo výš jak u nás a to všechno tedy krát 2,7. S sebou jsme měli instantní ovesné kaše, které jsme si dělali k snídani. Nemám je ráda a nejsem jejich zastánce, ale nezaberou moc místa v kufru, nezkazí se a je to rychlé. Přes oběd jsme si většinou koupili něco v nějakém stánku a večeři jsme si kupovali v supermarketu. Většinou kus pečiva balenou šunku a sýr. Vypadá to jako levná večeře, ale vyšla cca na 300-400 Kč. Přes den jsme si většinou dali ještě někde kafe a to samozřejmě záleží, kde se stavíte. Super jsou obchůdky při stanicích metra (Narvesen), kde koupíte kafe za 20 NOK, ale jinde ve stánku nebo v kavárně kolem 50-60 NOK.

Ostatní nákupy
Nic jiného než jídlo jsme prakticky nenakupovali, ale samozřejmě jsem chtěla něco koupit Jonáškovi. Co se týká cen v běžných řetězcích a třeba hraček, není to takový obrovský finanční rozdíl jako u jídla a služeb. Ale samozřejmě záleží na jednotlivých značkách. Jeden příklad, není problém si v Joe & The Juice dát dva sendviče a ovocnou šťávu za 600 korun a za plyšového zajíčka, kterého jsme Jonymu koupili, cca 500 korun.

Ubytování
V Oslu jsme byli celkem 5 nocí a ubytování jsme měli přes Airbnb, což byla asi pro nás nejlepší a nejpřijatelnější varianta. Měli jsme malý pokojík s koupelnou a měli jsme k dispozici společnou kuchyňku.

Doprava
Koupili jsme si jízdenky na hromadnou dopravu na 7 dní, které stojí 299 NOK na osobu. 249 NOK samotné jízdné na 7 dní a 50 NOK za kartu. Jízdenky se dají nakupovat i přes aplikaci RuterBillett, ale nám přes ní nešlo zaplatit. Vycházelo nám to tedy přibližně 1600 pro oba na týden, což se nám určitě vyplatilo. Jízdenky platí dokonce i na lodní dopravu, takže jsme se projeli lodí na ostrov Hovedoy. 

Co jsme viděli?

Přístav Aker Brygge. Za mě to nejkouzelnější místo z celýho Osla. Má úžasnou atmosféru a hned na začátku je krásnej maják, který uvidíte na fotkách. A hned na několika místech si můžete dát točenou zmrzlinu, která je pro Oslo typická, říká se jí Softis.

Operahuset. Budova opery, bohužel z ní nemám žádné fotky, ale když zagooglite, najdete jich spoustu. Dá se na ni vylést a to doslova.

Hlavní třída Karl Johans Gate. Hlavní třída v Oslu. Jak napsala Terka: "která v podstatě vede od hlavního nádraží, kolem parlamentu Stortinget až po královský palác Slotett. Je to taková rovná ulice, během které uvidíte všechny "hlavní" atrakce :D".

Grünerløkka. Trochu taková hipsterská čtvrť, kde najdete spoustu obchůdků. My tady byli v neděli, kdy bylo zavřeno, ale nevadilo nám to.

Vigelandsparken. Tenhle park jsme meli kousek od místa, kde jsme bydleli. Je plný zeleně, fontán a hlavně "zvláštních" soch. Byli jsme tu dvaktát a byla to super procházka.

Sognsvann. Je jezero, ve kterém se můžete vykoupat nebo si kolem něho udělat krásnou procházku. Vykoupal se tady jenom Luky, my jsme fandili. Přeci jen voda byla dost studená. Ale kolem jezera vede cca tři kilometry dlouhý okruh přírodou.

Holmenkollen. Skokanský můstek, kde ve spodní části je sky muzeum, největším zážitkem je samozřejmě po tom, co výtahem vyjedete nahoru na vyhlídku. Do dneška nechápu, jak si může vzít někdo lyže a z té obrovské výšky skočit :).

Bygdøy. Poloostrov plný muzeí.

první cesta letadlem celá prospaná
Přístav Aker Brygge
ostov Hovedoy
Výhled ze skokanského můstku
jezero Sognsvann
Tak kam příště? A kdo by se chtěl taky vydat do Osla?

Mějte se krásně!

L.


3 komentáře :

  1. Malý je celý Ty :)) Moc vám to sluší a Norsko také vypadá sympaticky!

    OdpovědětVymazat
  2. Celou dovolenou o studenem jidlu, chlebu se syrem, diky, to bych radsi sedela doma.Dovolena je odvozena od slova dovolit si a kdyz si nemuzu nic dovolit, tak je to smutne...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dovolenou chápeme každý jinak, my dáváme přednost zážitkům před levným obědem o večeří. A tak je to více méně se vším, mě by zase v životě nenapadlo psát někomu nesmyslné anonymní komentáře.

      Vymazat