5. srpna 2018

Koupání miminka - srovnání vaniček, klasická vanička, Snuggle, Stokke Flexi Bath


Ahoj všem! Dnešní článek je pro ty, které čekají miminko a rozhodují se ve výběru vaničky a nebo pro ty, co miminko mají a pokukují i po nějaké další variantě. Tenhle článek vznikl dost spontánně, protože v těchto vedrech dělámě malému "wellness" častěji, abychom ho ochladili, takže už máme něco nakoupáno :) a řekla jsem si, že bych mohla někomu usnadnit rozhodování, protože jsem výběr vaničky dost řešila a nevěděla jsem.
Začnu vaničkou Snuggle a to z důvodu, že jsme ji pořizovali už v těhotenství a byla naším favoritem už od začátku.

Snuggle vanička
shrnutí výrobce:

cena: 799,-
věk: 0-12 měsíců
zarážka na dnu Bum Bump
měkká zádová opěrka
na vykoupání stačí 2 litry vody

Moje shrnutí:
Jak uvádí výrobce na dně vaničky je výstupek, které říká zarážka Bum Bump, který drží miminko, které ještě nesedí, aby vám nesjelo dolů a rodič měl volné ruce. Až starší miminka půl roka zarážku nepotřebují, protože sedí, nebo i teď z mého důvodu proto, že nožičkami dosáhnou na kraj vany a oporu si dělají sami.
My, když jsme si domů z porodnice přivezli 50ti centimetrové miminko, které absolutně nedrželo stabilitu, nebyla jsem si vaničkou vůbec jistá. Zarážka sice miminko držela, aby nesjelo, ale šíleně se kroutil, takže to dopadalo tak, že jeden jsme Jonáška držel a druhý ho umýval. Za mě to byl náš večerní trénink, protože z koupání jsme byli docela dost vyřízení, hlavně psychicky, protože Jonášek šíleně plakal. Z toho důvodu jsme se po týdnu rozhodli pro klasickou vaničku, ale o ní až za chvilku. K vaničce snuggle jsme se vrátili, až byl Jonášek trochu "pevnější" a to v druhém měsíci věku. Vaničku milujeme a až teď ji dokážeme maximálně ocenit. Miminko v ní krásně cachtá ručičkama a oproti klasické vaně má super rozhled. další super věcí je to, že mimčo umyjete opravdu v malém množství vody, výrobce píše dva litry, ale to jsem neměřila.

Kdybych měla říct nevýhoda vaničky, tak bych řekla velikost při cestování, ale oproti normální vaničce je maličká. Za sebe bych řekla, že není ideální pro maličká miminka cca do dvou měsíců, alespoň nám to tak přišlo.


Normální vanička:


Bohužel tady nenapíšu shrnutí od výrobce, protože vaniček je spoustu a všichni víme, jak taková vanička vypadá. My ji šli na rychlo koupit někam do kamenné prodejny a k ní jsme pořídili plastové lehátko, protože jiné neměli. Cena vaničky vyšla tuším 450,- a lehátka 179,-, takže zase takový finanční rozdíl od vaničky Snuggle není.

Pro novorozence tato vanička byla pohodlnější, protože ležel a konečně už tolik neplakal. Když si teď vzpomenu na vaničku, tak jsem ráda, že už ji doma nemáme. Do vaničky se musí napustit opravdu velké množství vody, takže příprava je dlouhá a hlavě samotné vylívání byl nadlidský úkol alespoň pro mě. Když Luky nebyl doma, nebyla jsem schopna vaničku vylít. S vodou byla neuvěřitelně těžká, a když už jsem ji trochu zvedla, tak se strašně kroutila a bála jsem se, že budeme mít vytopenou koupelnu.
Poslední negativum, které mě napadá je to, že je opravdu obrovská, zabere spoustu místa doma a o cestování s vanou, to už si dokážete představit sami.

Stokke FlexiBath
shrnutí výrobce:

cena bez lehátka 1079,-
možnost složit
ohleduplná k životnímu prostředí
věk 0 - 4 roky
možnost koupit s lehátkem pro malá miminka

Asi je jasné, proč jsme tuto vaničku pořizovali. Cestování. Její hlavní výhodou je to, že se dá krásně složit a nezabere vám místo v kufru nebo dokonce v autě. Ono se to nezdá, ale když se vyjíždí s miminkem někam na několik dní, máte pocit, že se stěhujete. V autě zabere velkou část kočárek a zbytek nechcete zaplácnout vanou. Vanička, jak vidíte z fotek, je opravdu krásně skladná a dá se uklidit kdekoli.
Jonášek ještě nesedí, takže ji máme i s lehátkem. Někdo mi na IG psal, že ji má taky, ale že je super až bez lehátka, protože je moc tvrdé. To posoudit nemůžu, protože jsem zvyklá z velké vaničky taky na tvrdé lehátko. Takže mi to zase tak špatné nepřišlo a nemám pocit, že by to Jonáškovi nějak vadilo.  Co je lepší na rozdíl od Snuggle je to, že mimi více může kopat nožičkama a to se mu moc líbí. Další výhodou je to, že je do čtyř let, nezdá se to, ale je dost velká. Jasně, bude se potom koupat ve vaně, ale kdykoli mu ji pak můžeme napustit třeba na balkoně.


A která je nejlepší?


Závěr si udělejte sami, každému vyhovuje něco jiného. Za nás doporučujeme Snuggle i Stokke, klasickou vaničku bych už teď nechtěla. 

V čem koupete vy?


Mějte se krásně!
Vaše L.

5 komentářů :

  1. A u stokke nemas problem s vylevanim vody?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona je taková pevnější a není tak dlouhá, takže se tolik nevlní a není potřeba tolik vody, takže to není takový problém :).

      Vymazat
  2. My koupeme v klasické - z Ikey a cca od pul roku ve velké vane, protože jinak by byla voda všude, jak mala cáká

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu jsem chtěla pořídit, když jsme věděli, že budeme kupovat vaničku na chvíli, ale tam by se zas nvešlo to lehátko :P. A vytopení z cákání jsme :).

      Vymazat
  3. Mě se teda líbí ta poslední. Mám klasickou vaničku jelikož mi ji sehnala mamča od známé, vpodstatě ji dostala a je přece škoda to nevyužít :D

    OdpovědětVymazat