30. července 2018

Co nám (ne)pomohlo na bolest příška & masáže miminek


Bolest bříška a tzv. prdíky jsou u miminek víc než nepříjemné. První dny doma, kdy mi ten malý uzlíček strašně rudnul a hodně plakal, byly pro mě strašné. Nedovedla jsem mu nijak pomoci, protože ty zaručené rady, které jsem slyšela všude kolem nám nepomáhaly. Proto jsem sepsala tento článek a doufám, že třeba nějakému miminku pomůže a maminky budou klidnější. Ono to bude brzy lepší! Jen to chce vydržet. Držím palce!

Co jsem zkoušela a NEpomohlo nám:

Rektální rourka.
I když je hodně chválená, nám nikdy nepomohla. Zkoušela jsem ji použít asi 4x a vždy bez úspěchu, naopak. Vyvolala ještě větší pláč a úleva nikde.

Mast Pupík.
Bohužel. Vždycky při přebalování jsem se snažila krouživými pohyby mast nanášet a přiznám se, že mi nebyla příjemná. Na bříško maličkého miminka mi nepřišla úplně vhodná a trochu jsem se bála i reakce na kůži.

Nahřívání bříška.
Nahřívala jsem nejdříve plínkou, kterou jsem nahřívala žehličkou. To bylo samo o sobě dost nepraktické, protože se plínka nahřívala strašně dlouho a velmi rychle vychladla. Proto jsem koupila nahřívací pás s peckami od třešní, který když se nahřeje vydrží teplý. Na některá miminko to nejspíše zabírá, ale u Jonyho jsem bohužel žádné zlepšení neviděla.

Co naopak pomohlo:

Kojení.
Možná se to zdá jako nesmysl, i mně to tak přišlo, ale opak byl pravdou. Při těch největších pláčích a rudnutí pomáhalo kojení. Při tom se totiž rozpohybují střeva a miminku se uleví. Navíc při kojení se vždy krásně uklidil, prostě potřeboval mámu mít na blízku. Bála jsem se toho, abych ho nepřekrmovala, aby  moc nepřibíral, ale zbytečně. Na začátku jsem totiž měla v hlavě z porodnice "kojení po 3 hodinách", což je nesmysl. Miminko si samo řekne, kdy potřebuje a teď čas vůbec neřeším a je nám dobře.

Kapičky.
Kapali jsme. A pomohly opravdu hodně. Samozřejmě u těch kapiček nemůžete říct na 100%, jestli zabraly právě ony, ale právě po nich jsem viděla asi největší zlepšení. Kapali jsme dvoje. První BioGaia a děkuju za ně! Jo, když jsem v lékárně viděla cenu, skoro 600,-, myslela jsem, že špatně vidím, ale znáte to, když miminku není dobře a trápí se, dáte klidně i víc. U Biogai je problém ten, že nezabírá okamžtě, ale až za pár dní. Myslím, že u nás to byly cca dva týdny, potom jsme nepřestali kapat a byla znát celkem velká úleva. V příbalovém letáku je napsané, že je vhodná pro miminka od jednoho měsíce, ale paní doktorka mi řekla, že se určitě nic nestane, když budeme kapat už dřív a používali jsme ji cca od druhého týdne. Dávkování 1x denně po 5 kapičkách.

Kapičky, které Jonáškovi pomohly hned - Sab Simplex. Jen pozor na dávkování. V příbalovém letáku je napsáno před každým jídlem 10 kapiček a to mi přišlo, že prdíků přibylo snad ještě více. Značná úleva nastala až když jsme kapali 3x denně před jídlem 10 kapek.

Pasení koníčků.
Jonášek pásl koníčky už prakticky od prvního dne, co jsme přišli z porodnice a šlo mu to moc hezky. Ale úleva při pasení koníků byla až tehdy, kdy na bříšku vydržel opravdu déle a byl aktivnější, což bylo kolem druhého měsíce. A pokud holky trápí vaše miminko bříško, tak vydržte, opravdu kolem druhého měsíce se to díky většímu aktivnímu pohybu a kopání nožiček výrazně zlepší.

Masáže.
Věc, kterou jsem se snažila dělat od začátku po koupeli, ale dělala jsem je podle sebe, jak já jsem to cítila. Což je rozhodně fajn. Ale při natáčení videí pro Pampers (článek zde), kde jsme s Jonáškem točili videa o vaničkování, polohování a nakonec i o masážích miminka, jsem se dozvěděla víc. Prošla jsem si v plaveckém klubu Aquabella v Poděbradech s paní majitelkou a zároveň paní doktorkou, jak by celá masáž měla vypadat a byla jsem si hned jistější. Hlavně v oblasti bříška, kde přeci jen jste v bližším kontaktu s orgány než třeba u nožiček.

Do té doby jsem prováděla masáž bříška pouze krouživýmu pohyby, PO směru hodinových ručiček, na to pozor. Potom jsem díky kurzu přidávala i další jakoby "šlapání" mých pěti prsů po bříšku opět z leva do prava a další.

Určitě doporučuji si zajít na nějaký kurz nebo pořídit nějakou knížku, protože u nás masáže mají velký úspěch a věřím, že se budou líbit i vašemu miminku.

U nás je masáž oblíbená ne jen kvůli úlevě bříška, ale Jony si ji prostě užívá. Miluje masírování zad a u masírování chodidel se božsky řechtá. Je to už takový večerný rituál po koupeli, ale přiznám se, že ne každodenní.

Pokud by vás zajímalo video o masírovaní miminka, tak koukněte zde, kde nás uvidíte. Jonášek zde má plínku  na plavání Pampers Splashers z toho důvodu, že při natáčení vznikalo první otestování plínek a také proto, aby na videu nebylo nic vidět, ale masáže se provádějí vždy bez plenky. Fajn je použití nějakého přírodního oleje, který se před masáží zahřejete v rukou a dáte ruce k obličeji miminka, aby ucítilo jeho vůni a vědělo, co ho čeká.

Kdo se ještě ptal na další informace k plínkám, byli jsme v bazénu už celkem třikrát, když nepočítám Jonyho "wellness" na terase a obstály vždy na jedničku. Uvidíme, až začneme chodit na plavání a budeme víc lumpačit, já se tak těším!!!

A teď by mě zajímalo, co pomohlo vám? A trápily vaše miminko prdíky?

Mějte se krásně!
Vaše L.

4 komentáře :

  1. Ahoj Leni, nám teda nepomohl teploměr do zadečku, měla jsem strach, abych malému neublížila. Mast pupík mi přišlo, že pomáhá jen trošku a je pravda, že jeho mátovo-osvěžující vůně je dost výrazná. Ze začátku nám pomáhala právě nahřáta plenka přes žehličku, jelikož masáž nepřipadala v úvahu, strašně se bobek kroutil. Koupila jsem i polštářek s hroznovými pecičkami, ale ten je malé velikosti a malému se na bříšku ho mít nelíbilo. Co nám tedy ZABRALO byly kapičky BabyCalm, jsou přírodní a opravdu dělají divy. Pro jistotu kapeme 3krát denně do teď a zařadili jsme do mlíčka Laktobacilky po ránu. Jak sama píšeš, nejlepší je, jak se mimi začne více hýbat, otáčet na bříško a pak střeva pracují jak mají a prdíky letí ven samy :):):) a teď se zeleninovými příkrmy není ani takový problém s kakáním.

    OdpovědětVymazat
  2. Teším sa, že si našla čo synčekovi pomáha. U nás nezabralo nič. Bolo to tak dlhé tri mesiace, ktoré sa mi zdali ako tri roky. Prišla siedma-ôsma hodina večer a syn spustil plač, ktorý trval až pokým nezaspal od vyčerpania. Dokonca BioGaia celý proces ešte zhoršila. Musím sa priznať, že som šťastná, že už tieto veci nemusím riešiť :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, my teda bolením bříška netrpíme - bolelo ji 2 dny po tom co jsem nasadila vigantol. Pomohl nám až teploměr, hezky do krému a zavést, trošku jsem tam kroužila a malá se totálně pokadila - moje nohy, deku, plínky,sedačku :D naštěstí šlo vše vyčistit :)

    V3ronika life

    OdpovědětVymazat
  4. Tak našemu broučkovi pomáhá hlavně kojení. Když přijde večer a začne kolika, tak jedině při kojení se uklidní, zahřeje si bříško (poloha kojení v leže) a následně se uvolní i větry. Během dne, kdy nejde o bolení bříška, ale opravdu jen o prdíky, tak používáme rektální rourku (narozdíl od teploměru je dutá a mohou odcházet větry tímto otvorem). Rourku nikdy nezavadím, když brouček pláče, protože se v této chvíli stejně neuvolní a rourka by nešla zavést. Takže když začne během dne tlačit (dělá u toho určitý druh zvuku a je neklidný) a nejde mu to, tak zavedu rourku. A další úžasná, i když dražší záležitost jsou právě kapičky BioGaia. Takhle bojujeme a prdíky a večerní kolikou my :) .

    OdpovědětVymazat