12. července 2018

Miminko a bazén, Kdy poprvé, Kam a co je potřeba?


O organizovaných lekcích plavání pro miminka slyšíte na každém rohu. Pro nejmenší miminka, která mají zahojený půpík, je vhodné vaničkování, o kterém jsem psala tady. Pro větší mimi, od ukončeného pátého měsíce, je vhodný už velký bazén. No, ale jak to je, když se chcete koupat s miminkem vy bez organizované lekce? Tuhle otázku jsem řešila dost intenzivně, protože jsme se chtěli vydat na prodloužený víkend do hotelu s bazénem.

Kdy. Jak jsem už psala, pokud chcete chodit s miminkem na plavání, muselo mu už být pět měsíců. Když jsme měli vyrazit do bazénu, Jonáškovi byly ukončené měsíce čtyři. Proto jsem vše řešila s paní doktorkou, která mi řekla, že můžememe do bazénu vyrazit už teď, ale bazénu a vodě musíme věřit. Vhodné je třeba si ověřit, kolik procent chloru ve vodě je a nebo zjistit, v jakou denní dobu chlor do vody dávají, abyste nevyrazili hned po aplikaci.

Kam. Ideál je bazén se slanou vodou, ale bohužel tato varianta není v hotelech tak častá. Takže pokud vyrazíte do sladkého bazénu, je fajn, aby byl určen především pro děti třeba v hotelech pro rodiny s dětmi. Další důležitou věcí je teplota vody. Miminko je přeci jen zvyklé na teplotu vody ve vaničce, která se pohybuje kolem teploty těla, takže by klasická teplota kolem 26 stupňů nebyla vhodná. Ale zároveň pozor třeba na výhřivky, protože čím teplejší voda, tím větší množství chloru obsahuje.

Co potřebuju. Co je nutností číslo jedna, tak koupací plenky do vody. O těch už jsem vám psala v jednom z předchozích článků. Používáme nejmenší velikost Pampers Splashers, které jsou z řady Pampers Pants. Určitě je fajn počítat s více kusy, protože i když se dají po pauze znovu mokré použít, nechtěla jsem Jonáška strojit do mokré plenky a vždy jsme mu dala novou. Tentokrát je měl Jony na sobě déle včetně zátěžového testu a vedly si moc dobře. Navíc sedí jako klasické plavečky, takže miminku nikde nepřekáží. 

Další věcí jsou plavečky. V některých bazénech jsou přikázané a někde stačí pouze plenka, nechtěla jsem riskovat, že někde budeme mít problém a plavěčky jsem koupila. Jeden den jsme se zapomněli, ale druhý den jsme využili jak plínku tak i plavečky. Co určitě nezapomeňte, tak alespoň dva ručníky jeden, do kterého miminko otřete a druhý, který už bude suchý a miminko do něj zabalíte. A poslední věc, která rozhodně není nutná, ale nám se osvědčila, byl nafukovací kruh pro nejmenší.

Po koupání? Po koupání je důležité miminko pořádně umýt a spláchnout z něco všechen chlor. Co považuji za hodně důležité je namazání, já použila naši oblíbenou Biodermu Preventive a žádná suchá nebo podrážděná kůže naštěstí nebyla.

Odpočinek. Posledním bodem je určitě odpočinek, miminkům velmi vyhládne a jsou unavená. Takže pořádně najíst a zabalit do něčeho měkkoučkého. Fajn je, když přímo u bazénu je nějaká odpočívací část, kde miminko může spinkat a pak třeba dát druhé kolo koupání.


Chodíte s dětmi do bazénu nebo na organizované lekce?
Budu ráda, když se o své zkušenosti podělíte v komentářích!

Mějte se krásně!
Vaše L.

3 komentáře :

  1. Krásný článek, mě se docela hodí takže moc děkuji. Mám doma 3 týdenní holčičku :)
    dávám si tě do odebírání ať mi neunikne žádný článek

    V3ronika life

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý deň, dnes som narazila na tento váš článok z roku 2018. Aktuálne doma riešime kam vyraziť na predĺžený víkend s 9 mesačným miminkom, aby tam bola možnosť kúpať sa v bazéne so slanou vodou. Nemáte nejaký konkrétny tip, kde ste boli spokojná vy ? Ďakujem, Martina

    OdpovědětVymazat