5. září 2018

Příkrmy & Jak jsme na tom


Příkrmy. Obrovské téma, kterému se nevyhne žádná máma. Některá je řeší víc, některá míň, ale všechny určitě správně, protože máme všechny stejný cíl - to nejlepší pro naše miminka. Jednou mi na instagramu přišel komentář, že to moc řeším, a že je snad jedno co malému dám. Ano, řeším a nestydím se za to, naopak. Můj manžel má od malička dost alergií i potravinových a já se snažím  dělat maximum, aby se alespoň z nějaké části vyhly Jonymu, i když úplně to samozřejmě ovlivnit nejde. Ale proč nejít tomu štěstíčku trochu naproti, ne?
S příkrmy jsme začali po ukončeném pátem měsíci a dvou týdnech. Začala jsem příkrmy vařit, kde k postupu se ještě vrátím. Zatím kupuju jen bio zeleninu, až na máslovou dýni, kterou jsem v bio kvalitě nenašla. A tak postupně hledám a hledám, kde mají nejlepší výběr a více množství pohromadě. Ve spolupráci s Billou jsem dostala tip pro sebe i pro vás, kdo hledá produkty v bio kvalitě tak do 9.9. mají spoustu produktů v akci. Já nakoupila třeba bio/ mrkev, květák, červenou řepu, brambory a už mám zamrazeno, až na brambory, které se zamrazovat kvůli škrobu nemají. Takže, pokud taky kupujete bio ať už pro sebe nebo vaše miminka, tak Billu s Jonym doporučujeme.

Jak jsem už psala, ideální je pro mě zelenina od nějaké babičky ze zahrádky, ale té bohužel tolik nemáme, takže vyhledávám bio kvalitu. Ale zase to beru s rozumem a tak, že vše bio být rozhodně nemusí a nemám problém Jonymu do jídelníčku zařadit i něco ne bio. Podobně to je i se skleničkami, se kterými také nemám problém. Hlavně s těmi masovými, protože tam si s výběrem masa ještě nejsem jistá, takže první ochutnávka masa byla právě skleničková.

První Jony dostal mrkvičku a moc se netvářil, vlastně celé první dva týdny byly třeba o dvou lžičkách, ale teď je to mnohem lepší! I když ho stejně ve většině případů musím potom dokojit. Ochutnáno má Jony i masíčko, ale jen opravdu z lehka a to krůtí a králíka ze skleničky.

A jak příkrmy připravuju?
Mám parní hrnec, který mi zeleninu uvaří i rozmixuje, takže nejvíce času mi zabere škrábání a krájení zeleniny, pak už to jde snadno. Když už je příkrm rozmixován, rozdělím ho do tvořítek na led a nechám zamrazit. Vzniklé kostičky skladuju ve znovu uzavíratelných sáčcích a vždy si jen vyndám množství, které potřebuji.

Jak jste na tom s příkrmy, (ne)bio zelenininou, skleničkami nebo máte nějaký super tip pro ostatní?


Mějte se krásně!
Vaše
L.

1 komentář :

  1. Už se moc těším, až začneme s příkrmy. :) malé jsou zatím jen 2 měsíce a pár dní

    OdpovědětVymazat