16. listopadu 2018

Start-up měsíce listopadu #madeformoms


Start-up. V dnešní době slovíčko, které se víc a víc používá a je to dobře! Obdivuji spoustu lidí, kteří  prakticky z ničeho dokázali rozjet něco svého. Hlavně se nebáli a šli do toho. A já mám neskutečnou radost, že náš tým Elite Bloggers podporujeme každý měsíc spoustu krásných začínajících projektů, které stojí za to, aby o nich vědělo co nejvíce lidí a zrovna jeden z nich vám dnes představím.

Jedná se o projekt dvou maminek a kamarádek MADE FOR MOMS a o co jde? Monika a Markéta si šly za vlastním snem a právě na mateřské dovolené chtěly vymyslet něco "svého" a povedlo se. Když se narodí miminko, trochu se zapomíná na samotnou maminku, která je hlavní osoba, která stojí za tím obrovským zázrakem, a právě na to holky myslely. Vytváří dárkové krabičky, které jsou nádherným dárkem ať už pro těhotnou, nebo maminku už s narozeným miminkem. Vše mají promyšlené a propracované do nejmenšího detailu a vybrat si můžete již vytvořenou krabičku, nebo si ji sami poskládat. Nejkrásnější na tom všem je, že se snaží samy podporovat lokální tvůrce a také z každé vytvořené krabičky dávají ne malou část na konto nadace na podporu handicapovaných dětí.


Takže pokud máte kolem sebe nějakou maminku nebo budoucí maminku, určitě koukněte na MADE FOR MOMS, kde najdete určitě mnoho variant dárečků, které můžete věnovat nejen na Vánoce. Uděláte radost nejen ji, ale i podpoříte hned několik dobrých věcí najednou.


A teď už rozhovou s jednou se zakladatelek, který stojí určitě za to si přečíst, protože je za mě velmi inspirující. 

Co Vás vedlo k myšlence začít se svým vlastním projektem?
Ono je to poslední dobou takové trochu klišé - ženy začínající podnikat na mateřské. Ale jde pro ženu o ideální období v životě. Soustředí se jen na to podstatné, ostatní jde pryč. Pak to jsou dlouhé procházky s kočárkem, na čerstvém vzduchu, kdy je pouze ona a miminko. A spousta času na přemýšlení. Takto to bylo i u nás dvou. Obě jsme si prošly podobnou cestou, než jsme došly až k vlastnímu projektu. Vysoká škola, kariéra v korporátu, svatba a dítě….Už v našich předchozích zaměstnáních jsme věděly, že bychom rády měly něco vlastního. Lákala nás svoboda vlastního rozhodování a nakládání se svým časem. Čím je člověk starší, tím si víc uvědomuje, jak čas strašně letí. A jak je vzácný. 
První děti se nám narodily jen půl roku od sebe, takže jsme spoustu času trávily právě na procházkách s kočárkem a vymýšlely, co byl měl být “TEN NÁŠ” nápad. Vlastní zkušenost s narozením miminka nám vnukla nápad na dárkové sady pro nastávající a čerstvé maminky. Chtěly jsme něco jiného, než bylo dostupné na trhu. Žádné plenkové dorty či krabice se vzorečkama nebo dárky pro miminko. I když svoje děti milujeme nade vše, chtěly jsme dárek, který by byl pouze pro maminku, ženu, která tam stále je a tak často se na ni zapomíná.

Jak byste popsaly Váš projekt?
Cílem našeho projektu je rozmazlování a hýčkání nastávajících maminek. Upřímně, obdarovat těhotnou či čerstvou maminku může být i pěkný oříšek pro někoho, kdo nikdy nebyl těhotný, nemá děti či je muž. Nemá tu zkušenost a neví, co ženu opravdu trápí, co by ocenila. Žena v těhotenství může být citlivá na vůně, složení kosmetiky i jídlo. Právě proto jsme založily Made for Moms. Naším hlavním produktem jsou dárkové sady, kde žena najde kosmetické, funkční i designové předměty, které jí zpříjemní období v těhotenství i po porodu. Naleznete u nás například sadu pro krásné bříško s produkty proti striím, které řeší v těhotenství snad každá žena. Nákupem naší dárkové sady uděláte ženě radost a můžete si být na 100% jisti, že ji dáváte něco, co opravdu využije a navíc ji to potěší.
Zároveň se veškeré produkty dají koupit i samostatně. To většinou využívají samy maminky, které už mají například zkušenost s kosmetikou právě z dárkové sady.

Jaké byly vaše začátky a jak dlouhá byla doba od první myšlenky až po začátky realizace?
Samotná příprava celého projektu trvala několik měsíců. Nejdříve jsme se musely sžít s představou znovu zapojit své pracovní mozkové závity, protože jsme v tu dobu byly opravdu čerstvé maminky (Emma cca 1,5 roku, Ondřej 9 měsíců). Souhrou osudu jsme se však musely rozdělit. Ze skoro sousedek, jsme mezi sebou najednou měly více jak osm tisíc kilometrů a devět hodin časový rozdíl. Monika je v Praze a Markéta se přestěhovala do Seattlu, kam její manžel dostal pracovní nabídku. Od této chvíle nebylo jednoduché za těchto všech podmínek naplánovat společné schůzky, podpisy smluv nebo výběr těch nejvhodnějších produktů. Protože obě jsme je zkoušely! Často tak produkty létaly mezi Prahou a Seattlem, abychom je měly obě dvě k vyzkoušení.


Co bylo za celou dobu úplně nejtěžší?
Asi nejtěžší moment nastal před dvěma měsíci. Ozvali se nám z Bloom and Blossom, kosmetiky, kterou jako jediní nabízíme v České republice v našich dárkových sadách. Dostali několik poptávek na dovoz kosmetiky do Čech. V tu chvíli by se v nás krve nedořezal. Exkluzivita této skvělé kosmetiky pro těhotné byla jedna z věcí, na které jsme si zakládaly. Na oficiální exkluzivitu jsme bohužel objemově ještě nedosáhly, takže jsme věděly, že tato situace může nastat. Nečekaly jsme ale, že tak brzo. Ale jak se říká, vše zlé je pro něco dobré - aspoň nás to nakoplo. Od začátku jsme s Bloom and Blossom spolupracovaly velice otevřeně a blízce a vyplatilo se. Dohodly jsme se na postupném několikaletém plánu, jak se na vysněnou hranici prodejů dostat. Nyní máme jistotu, že nikdo jiný nebude kosmetiku dodávat, ale čeká nás i hodně tvrdé práce, abychom dostály svému slovu a prodeje uskutečnily.
  
Co jste dělaly než jste začala se svým projektem? (zaměstnání, škola)
Markéta: Občas s láskou a slzou v oku vzpomínám na období na VŠE, kdy největším strašákem byla zkouška z Mikra a Makra 🙂 Než jsem odešla na mateřskou dovolenou, tak jsem několik let pracovala v týmu marketingu pro jednu nadnárodní společnost. Byla to zábava a hodně jsem se naučila, takže jsem za to velmi vděčná. Když se narodil můj syn, začala jsem hned přemýšlet nad tím, že je nejlepší čas si splnit sen o vlastním podnikání. S Monikou se známe už delší dobu a hned od prvního setkání nám přeskočila jiskra. Takové osudové setkání!   Máme dost podobný názor na to, co od života chceme, takže netrvalo to dlouho a… je tu MfM! 
Monika: Mám to hodně podobné jako Markét. Vystudovala jsem Vysokou školu ekonomickou, pak jsem několik let pracovala ve financích a kontrolingu v nadnárodních firmách. Hodně jsem se naučila, ale po určité době jsem si uvědomila, že bych radši svou energii a znalosti časem vložila do něčeho vlastního. Když jsem odcházela na mateřskou, tak jsem věděla, že bych této doby ráda využila na utřídění myšlenek a rozmyšlení, jak vlastně dál. S Markét jsme od začátku naladěny na stejnou vlnu, takže jsme většinu našich procházek ve Hvězdě využily k diskuzím, do čeho bychom se mohly pustit.

Je to poprvé, co začínáte s něčím vlastním?
Markéta: Před pár lety jsme s manželem měli e-shop. Až dnes vidím, jak jsme pro to nic nedělali, a proto to také brzy skončilo. Oba jsme byli hodně pracovně vytížení. Na druhou stranu mě to naučilo jedno, že ten krok, pustit se do něčeho vlastního, není vůbec tak náročný. A už vůbec ne, když máte vedle sebe partnera, kterému věříte! 

V čem vidíte Váš projekt jiný, originální? Proč by lidé si měli vybrat právě Vás?
Když jsme vymýšlely obsah našich dárkových sad, chtěly jsme, abychom byly něčím originální. Nejsme první projekt s dárkovou krabičkou pro těhotné. Hodně jsme si daly záležet s výběrem každé součásti dárkové sady

V našich dárkových sadách naleznete britskou kosmetiku Bloom and Blossom. Ta nás od prvního použití ohromně bavila. Kvalitní, šetrná, účinná a na pohled i krásná. Tato značka, která se může pyšnit mnoha oceněními (například v roce 2012 vyhrála v kategorii NEJLEPŠÍ NOVÁ ZNAČKA NA TRHU při udílení cen Cosmetic Executive Women ve Velké Británii) a tím, že ji používají takové ikony jako vévodkyně Kate, Victoria Beckham či Kate Winslet. Bloom and Blossom cílí primárně na nastávající a čerstvé maminky a jejich děti. Najdete zde například pěstící olej proti striím, balzám na bradavky při kojení či sprej na unavené nohy, který uleví od nepříjemných pocitů v době těhotenství. Většina kosmetiky je navíc 100% přírodní, s minimem složek, ale maximálním výsledkem. Od léta navíc u nás můžete zakoupit i řadu pro miminka, kterou teď Monika „testuje“ na svém malém miminku a je z ní nadšená. 

Velkou radost máme i ze spolupráce s Kett’s Candles, která nám dodává vonné vosky do aromalamp, které balíčky nádherně provoní. Jde o českého výrobce designových a velice kvalitních svíček a vonných vosků. Aroma vosky Kett´s Candles jsou bohatě nasyceny luxusními vonnými oleji a vyrábí se z čistě přírodních surovin s certifikovaným původem. 

Nechceme být pouze přeprodejci, ale přijít i s vlastními nápady. A také jsme zjistily, že to, co bychom chtěly, se u nás nevyrábí a neprodává. Vše, co značka nabízí prošlo rukama nás obou, bylo řádně použito a ozkoušeno s vědomím, že produkty musí splnit nejen funkční, ale hlavně zdravotní podmínky, protože budou používány v tom nejcitlivějším období. 
V současné době najdete v portfoliu hned několik produktů, které byly navrženy námi samotnými. Jako například stříbrný náramek s designem dvou srdcí propojených v nekonečno, jehož celá výroba vzniká v malých sériích v České republice. Bylo krásné vidět, jak kluci připravují návrhy, jak se pečou propletená srdce a jak rytec vyrábí naše logo. Dalším produktem je vysoce funkční a konečně i hezká termoláhev, jejíž design je naší společnou prací. Oba produkty jsou přesně to, co jsme jako mámy chtěly a nenašly. Tak jsme si to vyrobily. 

Pokud je to možné, snažíme se využívat lokální zdroje. To platí i v případě neziskové organizace, která dodává ručně dělané předměty. Při nákupu každé dárkové sady putuje 50 Kč na konto nadace na podporu handicapovaných dětí, 25 Kč platí zákazník, 25 Kč platíme my. I výrobce krabic, do kterých je dárková sada uložena, pochází z České republiky. Aby měla obdarovaná žena už ze samotného rozbalování radost, je tato krabice potažena perleťovým papírem a doplněna saténovou stuhou.



Kde byste svůj projekt ráda viděla v blízké i trošku vzdálenější budoucnosti?

Značka je stále v úplných začátcích, ale obě hýříme nápady a energií, jak bychom ještě více mohly české maminky nechat hýčkat. Kromě těhotenské a dětské kosmetiky Bloom and Blossom bychom rády začaly nabízet i řadu Sleep pro děti i dospělé, ke které se váže celý rituál ohledně dobrého spánku a jak ho navodit. Jak už jsme psaly výše příští rok se budeme naplno věnovat rozšiřování prodejní sítě kosmetiky Bloom and Blossom a povědomí o této značce mezi českými nastávajícími a čerstvými maminkami.

Také bychom rády do portfolia zařadily i jiné a námi vyrobené produkty, které by nastávajícím a čerstvým maminkám zpříjemnily období těhotenství a po porodu. Obě se s Markét zajímáme o módu, určitě bychom časem chtěly jít i touto cestou. 

Dále bychom se rády začaly prezentovat i lidem naživo na festivalech a veletrzích. V prosinci nás čeká náš první minifestival v Kotvě. Už se nemůžeme dočkat, až se potkáme s našimi zákaznicemi poprvé naživo.

Jak pracujete na propagaci svého projektu? Pracujete pravidelně na sociálních sítích?
Jak už to u takovýchto projektů bývá, financí na propagaci není mnoho. Snažíme se tedy využívat všechny možné cesty na zviditelnění se. Letos jsme se například přihlásily do soutěže Podnikavá žena roku a z více jak 200 projektů jsme byly vybrány do TOP20. Pak už hlasovali čtenáři a fanoušci. A stalo se něco neuvěřitelného – postoupily jsme i do TOP10. Z tohoto úspěchu máme obrovskou radost. Byl to i důvod Markéty nečekané návštěvy v Praze, aby se mohla účastnit slavnostního vyhlašování.
Na sociálních sítích pracujeme každý den. Tím, že jsme e-shop, si podnikání bez nich ani nedokážeme představit. Ať už jde o příspěvky na Instagram a FB, oslovování bloggerek na spolupráci či hledání nových inspirací na produkty do balíčků. Právě díky Instagramu a podnikání obecně, jsme měly příležitost potkat několik neuvěřitelně skvělých a inspirativních žen. 
A samozřejmě jsme strašně vděčné, že jsme byly vybrány i do tohoto projektu Elite Bloggers “Start-up měsíce”.

Kde všude najdete MadeForMoms

Jak se vám projekt líbí a napadá vás třeba nějaký, který by stál za to podpořit?
Mějte se krásně!

Vaše
L.

Žádné komentáře :

Okomentovat :