23. října 2016

Start-up měsíce října #Aranžérie

Ahoj všem a zároveň krásný zbytek neděle. Dnes mám pro Vás úplně jiný typ článku, na který jsem se moc těšila. Díky tomu, že patřím do Elite Bloggers, můžu být součástí tohoto krásnýho projektu, kde každý měsíc vybraná blogerka představí jeden český start-up. Jestli jste si tohoto typů článku nevšimli, tak jde o upozornění na projekty, které stojí za to, aby se dostaly do povědomí co nejvíce lidí.
Já mám tu čest Vám představit start- up měsíce října, kterým je Aranžérie. Je to aranžérská dílna, která zaměstnává lidi s epilepsií. Zakladatelka tohoto sociálního podniku říká:"Naše práce je tady pro nás posláním, protože vím, že pomáháme těm, kteří si jinou práci nenajdou." V dílně se připravují profesionální vazby květin a veškeré peníze z jejich prodeje se vrací zpět do projektu zaměstnávání lidí s epilepsií.
Taky se Vám tenhle projekt tak líbí?  Tak si pojďte přečíst rozhovor s paní Martinou Havlovou, která Aranžérii založila.

1) Co Vás vedlo k myšlence začít se svým vlastním projektem?


Mám handicapovaného syna, o kterého jsem se vždy maximálně starala. V této nelehké době mi velmi pomohl můj koníček - aranžování květin. Byla to moje zábava, terapie, něco jen "mého". Říkala jsem si, že podobný účinek by květiny mohly mít i na lidi s epilepsií. A moje teorie se mi potvrdila 😀. Jsem za to moc ráda.

2) Jak byste popsala Váš projekt?

Aranžérie je květinová zakázková dílna, ve které zaměstnáváme především květinářky, které trpí některou z forem epilepsie, s níž je představa běžného zaměstnání často nedosažitelná. Práci u nás naleznou ale i např. maminky, které pečují o dítě s epilepsií. Jedná se o projekt zaměstnávání lidí s touto diagnózou a jich blízkých. V dílně připravujeme květinové zakázky všeho druhu, květiny pro radost, k narozeninám, výzdoby interiérů, připravujeme svatby, květiny do divadel a na další kulturní akce. Mimo jiné pořádáme také květinové workshopy, kde učíme účastníky vázat kytice nebo připravovat květinové dekorace za přítomnosti nejen flotistky, která workshop vede, ale i našich zaměstnanců. Každé pondělí v dílně připravujeme pravidelné zakázky na týdenní periodicitě - pro kavárny, recepce firem, restuarace atd. Naše květiny můžete spatřit například v kavárně Mamacoffee ve Vodičkově ulici, Ema espresso bar, Café Lounge, na recepci České spořitelny a na dalších místech.

3) Jaká slova nejlépe popisují Váš projekt?

Kreativní a profesionální s pozitivním sociálním dopadem.

4) Jaké byly Vaše začátky?

Aranžérie vznikla pozvolna, původně jsme snad ani záměr založit sociální podnik neměli. Po mém nástupu do Společnosti E jsem klientům této neziskovky - lidem s epilepsií nabídla možnost učit se pod mým vedením aranžovat květiny. Od první chvíle je to velmi bavilo, dělali pokroky, zpětná vazba mi říkala, že práce s květinami je pro nemocné epilepsií terapie. Po nějaké době jsme naše dekorace nabídli našemu podporovateli jako dárek, on nám však zaplatil a v tu chvíli to byl první impuls k myšlence zaměstnávat lidi s epilepsií. Právě omezená možnost najít zaměstnání je pro lidi s touto diagnózou stěžejní, nápad se tedy rychle ujal, začali jsme pracovat na legalizaci sociálního podniku. Pro mě samotnou byla práce s květinami lékem v době těžkého životního období, jsem nyni moc šťastná, že se toto děje i našim zaměstnancům.


5) Co jste dělala než jste začala se svým projektem? (zaměstnání, škola)

Jsem původně kadeřnice, pracovala jsem před narozením dcery v jednou z nejlepších pražských salonů na Václavském náměstí. Po narození postiženého syna jsem se už ke své původní profesi nevrátila.

6) Je náročné odstartovat vlastní projekt? Co všechno jste pro to musela udělat?

U nás to bylo kolektivní rozhodnutí, společná práce s kolegyněmi. V začátcích jsme byly 4, dlouho jsme se o projektu bavily, spoustu věcí vymýšlely tzv. na koleni. Všechny pracujeme v sociání sféře, obchod a podnikání pro nás bylo zcela nové odvětví. Já například jsem opustila pozici pracovníka v sociálních službách, kde jsem pracovala jako koordinátorka některych projektů určených lidem s epilepsií a zcela jsem se přestěhovala do aranžovací dílny, kde se plně věnuji výrobě květinových dekorací s našimi zaměstnanci - klienty s epilepsií.

7) Je to poprvé, co začínáte s něčím vlastním?

Po první mateřské jsem měla malé vlastní kadeřnictví v rodinném domě, nesrovnávala bych to však se vznikem Aranžerie.

8) V čem vidíte Váš projekt jiný, originální? Proč by lidé si měli vybrat právě Vás?

Hlavně v sociálním dopadu. Zaměstnáváme 8 lidí s epilepsií, kteří by zaměstnání hledali velmi obtížně. Přesto nejsme projekt typu " chráněná dílna". Naše výrobky jsou originální, profesionálně vytvořené, naprosto srovnatelné s komerčním květinářstvím. Nabízíme veškerý floristický servis - dárkové kytice, vypichované dekorace, květinové šperky,  interiérová aranžmá, výzdoby recepcí, svatební servis, pořádáme tématické květinové workshopy. Pokud si lidé objednají květiny u nás, pomohou tak dát práci lidem, kteří ji jinak shání velmi těžko.

9) Jaká je cílová skupina Vašeho projektu?

Ze sociálního pohledu jsou naše cílová skupina lidé s epilepsií, případně jejich blízcí. I toto je velmi opomíjená cílová skupina, mnohdy ani maminky postižených dětí nemohou najít zaměstnání, které by bylo ohleduplné k jejich životnímu rytmu s nemocným členem rodiny.
Z obchodního pohledu jsou to všichni, kdo mají rádi květiny a květiny vyhledávájí jak soukromě tak obchodně. Ideální zakázka pro Aranžérii je větší množství stejných dekorací protože pak naši zaměstnanci pracují podle vzoru.


 10) Kde byste svůj projekt ráda viděla v blízké i trošku vzdálenější budoucnosti?

Rádi bychom měli stálé zakázky v takové míře, aby naši zaměstnanaci mohli pracovat každý den min na poloviční úvazek. Rádi bychom nabídli zaměstnání i dalším lidem s epilepsií. Ve vzdálenější budoucnosti uvažujeme i o zřizení kamenného květinářství, kde bychom mohli zaměstnat další lidi s touto diagnozou.

11) Jak pracujete na propagaci svého projektu? Pracujete pravidelně na sociálních sítích? (Facebook a Instagram)

Ano, jsme na facebooku i Instragramu a pravidelně přidáváme nové fotografie, komentáře z akcí, pozvánky na workshopy a informace o celkovém dění v Aranžérii i přidáváme osvětové informace o epilepsii. Pořádáme pravidelně květinové workshopy a účastníme se různých akcích (letos a i přisti rok např. budeme na svatebním veletrhu v hotelu Diplomat)


12) Možná někdo ze čtenářek přemýšlí také o rozjezdu svého vlastního projektu. Je nějaká důležitá rada, kterou byste jim chtěla předat?

Za vznikem sociálniho podniku stojí velká spousta práce, bez velkého nasazení a nadšení se asi rozjezd nepodaří. Ale motivace pomoci lidem s handicapem je to tedy obrovská! Důležitý je spolupracující tým. Bez mých kolegyň a naší společné práci a důvěrě by se jistě rozjet Aranžerii nepodařilo. Já sama jsem týmový hráč, spolupráce je pro mě obrovsky důležitá, spolehnout se na kolegyně je podstatné. Také bez podpory rodiny se dobrá věc nejspíš nepodaří, já mám velké štěstí, mám báječnou rodinu, která mi pomáhá, projektu maximálně věří, jsou mou velkou oporou a podporou.

13) Co byste vzkázala všem, kteří stále váhají, zda do vlastního projektu jít?

Zkuste to, důležité je mít kolem sebe lidi, kterým můžete důvěřovat, můžete se na ně spolehnout, budou mít stejnou nebo aspoň podobnou míru nasazení, budou loajální a budou projektu fandit.

Doufám, že Vás tento článek bavil a budu moc ráda, když mi napíšete komentář.

Mějte se krásně!
Vaše L.

3 komentáře :

  1. Strasne me oslovil tenhle napad startupech mesice a tvoje tema je taky skvely! Moc se mi libi vsechny koncepty tehle startupu, stejne tak ten tvuj!!! Prijde mi vazne skvely, ze i lidi s takovou nemoci maji sanci dostat praci, skoda ze takovych firem a obchodu neni vic... ;(
    S laskou
    Sandra ze http://www.shineoffashion.com
    https://www.instagram.com/sandraslusna/

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasný projekt :) moc krásné květiny :)

    OdpovědětVymazat