6. listopadu 2015

Sladký život bez cukru #1


Ahoj všem!
Kdo mě sleduje na instagramu, tak určitě viděl novou knížku, kterou jsem si pořídila před pár týdny a která mě hned nadchla. Zdravá strava mě zajímá a doporučení, která autorka v knize píše, mi zapadala dohromady.

Celá knížka Sladký život bez cukru je rozdělena do dvou částí, kde v první části je popsán osmitýdenní detoxifikační program a v druhé části je kuchařka, kde je spousta zdravých receptů.
Po přečtení první části jsem se rozhodla, že bych chtěla tento program zkusit a vyzkoušet ty zázračné účinky i na sobě. Takže jsem byla zvědavá, jestli to zvládnu a zda se dostaví nějaké změny.
Hlavní pozitivum a věc, která se mi líbí nejvíce je ta, že nedochází o 99%  ke změnám jídelníčku a striktních zákazů mnoha potravin a už vůbec ne k omezení denního příjemu. Autorka Sarah  nahrazuje cukry bílkovinami a tuky, které víc zasytí, neměli byste po nich mít různé chutě a netloustne se po nich jako právě po cukrech. Dalším hlavním účinkem má být to, že se cítíte skvěle a spoustu dalších benefitů.


Chtěla bych Vám shrnout opravdu ve stručnosti pár základních bodů v osmitýdenním detoxu. Čím si mě knížka dostala, že není fanatická jako některé, které jsem o jídle četla. Povzbuzuje člověka k lepšímu stravování a životnímu stylu, ale upozorňuje, že pokud to nevydžíte a něco porušíte, tak to nemáte vzdávat a pomáhá danou situaci vyřešit.


První týden:
Změny jsou pozvolné, takže se snažíte zredukovat cukr.
Pár rad
- zredukovat cukr a všechny rafinovacé sacharidy, tedy výrobky z bílé mouky...
-víc o jídle přemýšlejte
- místo toastu s marmeládou si dát toast s vajíčkem nebo avokádem
- nejíst pečené granoly plné cukru
- nejíst nízkotučné mléčné výrobky
- nepít slazené limonády, džusy
- po večeři místo dezertu sýr

Druhý týden:
Operace tuky sem, tedy nahrazujeme cukr tukem.
- jezte tuky (průmyslově nezpracované) a (kvalitní) bílkoviny, jako jsou sýry, vejce, ořechy, kokos


Z tuku se netloustne z cukru ano.
Doba, kdy bylo "in" jíst vše light je dávno pryč. Dříve si hodně lidí myslelo, že se tloustne právě po tucích, což není pravda. Sarah upozorňuje na to, že si máte všimnout toho, že když si dáte sýr nebo ořechy, snadno zaženete hlad, navíc tuky aktivují náš metabolismus. Zatímco když přijímáme fruktózu, tak naše tělo to nezaznamenává a můžeme jíst dál a dál.
"Lidé jsou schopni vypít maxi sklenici džusu nebo slazené limonády, ale tolik jogurtu už nevypijí."

Třetí týden:
Omezení cukrů
- sušené a čerstvé ovoce
- musli, musli tyčinky, marmelády, čokolády, limonády ...

Ovoce je omezeno hlavně z toho důvodu, že cukr se v těle chová jako droga a nemuseli byste zvládat své chutě.

Čtvrtý týden:
Začnou se ve Vás probouzet pochybnosti, jestli děláte je správně a hlavně proč to děláte.


Pátý týden:
Různé triky na jiné zdroje sladkostí.

Šestý týden:
Dochází ke zbavení se chuti na sladké.
- návrat určitého ovoce do jídelníčku

Sedmý týden:
Dostavení se pozitivních účinků, měli byste se cítit nejlépe.

Osmý týden:
Hotovo! A teď záleží jen na Vás!


Já sama jsem už ve čtvrtém týdnu této "výzvy" a cítím se skvěle. Řekla bych, že mám určitě víc energie a absolutním omezením cukrů přestete mít takové ty chutě na "něco". Musím říct, že jsem zatím neměla absolutně žádný problém tuto stravu dodžtet, protože se skoro neliší od toho, co jsem jedla do teď. Nejsem milovník sušenek, čokolád, vůbec nepuju slazené nápoje, ale občas si s kamarádkou nebo při různých příležitostech něco sladkého dala. Největší změnou je pro mě omezení ovoce, protože to je věc, na které jsem závislá a miluju ji a trošku jsem se bála, že to nezvládnu. Opak byl pravdou a nechybí mi vůbec, ale co jsem tedy neomezila a čeho jsem se nevzdala banán v ranní kaši. Dělá mi dobře a cítím se fajn, takže proč si ho nedat.
Co se v mém jídelníčku teď vyskytuje velmi často jsou bílé jogurty, chia semínka, sýry, kefír, oříšky, kokos, luštěniny, hodně zeleniny atd. Já jsem strašně ráda, že jsem do toho šla, protože mi tento styl stravování vyhovuje hlavně z toho důvodu, že se cítím dobře a nic mi nechybí. Obtížnější to bude určitě pro ty, kteří mají svůj jídelníček nadupaný cukry, ale o to víc věřím ve větší změnu.

Budu strašně ráda, když mi napíšete, co si o celém programu myslíte, jestli byste něco takového chtěli zkusit nebo jste už zkoušeli. Je mi jasné, že jídlo a vše kolem něho je dost kontroverzní téma, takže někdo může a nemusí souhlasit, ale budu ráda, když se vyjádříte nebo napíšete nějaké tipy, co zabrali vám a zrovna po nich se cítíte fajn.

Mějte se krásně a těším se na Vaše komentáře!
L.




15 komentářů :

  1. Moc pěkně napsáno, také jsem přemýšlela, že si knihu koupím a teď mám akorát další důvod. :) Jsem především zvědavá na ty recepty, s detoxem od cukru bych úplně nechtěla začínat, protože i když ho moc nejím, tak se teď ke škole bojím, že bych nezvládala učení (medicína :D). Ale v létě bych určitě ráda začala :)
    Dobroty od A

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj :) knížka a Tvůj článek mě zaujal a začínám o knize přemýšlet. Chtěla jsem se zeptat, měla změna stravy u Tebe vliv i na váhu/cm?

    OdpovědětVymazat
  4. zní to zajímavě :-) Já jsem paleo jedlík a tak to pro mě není... ale po paleu se cítím vážně mnohem lépe. Každopádně každému člověku sedně úplně jiný stravovací režim, pokud se po tomhle budeš cítit dobře, tak proč to nezkusit. Hodně štěstí ! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Mám ji doma a chtěla jsem se do programu pustit, ale pak jsem se přestěhovala jinam a než odhalím, jaké jídlo mi tady vlastně chutná, co si v supermarketu vybrat a za kolik, aby mě to nezruinovalo, než si najdu práci, to moc nedodržuji. Na druhou stranu nechci utrácet za nezdravé věci, takže džusy a limonády jsem vyřadila hned, občas si ale dám sladké kafe ve Starbucksu nebo si koupím "něco na zub"... ale věřím, že jednou ten program zvládnu celý :D

    www.janaintheworld.com

    OdpovědětVymazat
  6. Na tuto knížku slýchám samé pozitivní ohlasy a určitě se chci do programu také zapojit a vyzkoušet to! Nevím ale, jestli mi bude za to stát se vzdát banánu v kaši, to je moje nejoblíbenější ranní klasika, takže u té asi zůstanu, tak jako ty :-) Měj se krásně, Anet. http://aonway.com/

    OdpovědětVymazat
  7. O jej, to mě asi můj přítele sežere, ale osobně mě to velmi zaujalo, už tak chudák se mnou snídá ovesnou kaši a nepije sladké limonády, přestal sladit kávu, ale tohle by mi asi neprošlo, ale po přečtení tohoto článku mám strašnou chuť do toho jít. Asi napíšu ježíškovi o knížku!!!!

    OdpovědětVymazat
  8. Když jsem o knížce poprvé slyšela, tak mě hrozně moc nadchla. Hnedka jsem si ji běžela koupit a teď končím 1. týden. Sladké a hlavně ovoce miluji, takže jsem se toho docela bála, že bych ho měla vyřadit. Nejvíce se bojím toho sladkého a cukroví o vánocích, které prostě k tomu patří, tak jsem se rozhodla, že se sice budu snažit knížku dodržovat, ale budu to brát spíš jako "rozcvičku". Na začátku příštího roku se tedy začnu stravovat opravdu sladce bez cukru a už se na to neuvěřitelně moc těším :). Z knížky mám zatím jen pozitivní názory a je pravda, že o jídle víc přemýšlím a už mně to sladké ani nějak nechybí, čemu se velice divím.

    OdpovědětVymazat
  9. Tohle bych asi nezvladla,klobouk dolu vsem,kteri zijou bez cukru.
    www.pimpleworld.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Píšu tady tak dlouhý komentář a celý se mi smazal:(:D achjo, každopádně, chtěla jsem hlavně napsat, že se mi knížka líbí, jak obsah, tak to provedení a fotky atd...takže dost uvažuji, že si ji pořídím! Sama bych měla omezit nějaké koláčky z Bazalky, i když třeba ovoce bych nechtěla omezit vůbec. Ale zase na druhou stranu sladké limonády, čoko a sušenky nejím taky vůbec:) Jen s moji dairyfree stravou by ty jogurty a sýry byly oříšek, ale jelikož se je postupně snažím zpět zařazovat, tak by to šlo:))) A moc hezky napsaný článek, Leni!!!:)

    OdpovědětVymazat
  11. Ráda bych něco podobného zkusila, ale asi bych to měla daleko těžší, neboť já právě na sladké hrozně jsem, ale myslím že takový "detox" od cukrů by byl fajn, ráda bych se těch sladkostí zbavila (kromě ovoce, protože to miluji nejvíc) ale snad by to na tu chvíli šlo vydržet :D asi se po knížce půjdu podívat

    OdpovědětVymazat
  12. Jé, to vypadá na super knížku :) Já bych tedy nevydržela nejíst sladké, a ani to nechci zkoušet :D Někdy se na ní mrknu :)

    OdpovědětVymazat
  13. Zajímavá knížka, já se snažím žít vyváženě, ikdyž, ne vždy se mi to daří, když je škola, tak je to těžší, to víš, pořád nějaký testy, zkoušení a tak, ale občas si zajdu zaběhat, stejně jako sním celou Milku. Prostě všeho s mírou.

    Klára
    NARA blog
    www.natalieklara.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  14. Mě se tohle moc nelíbí :( Přijde mi nesmyslné zbavit se jen jednoduchého cukru a dopřávat si sacharidy ve formě obilovin, třeba i celozrných a luštěnin. Po nich se hladina cukru v krvi zvyšuje stejně. Takže mi víc vyhovuje stravování primal/paleo. Ale věřím, že vzdát se milovaných kašiček a toastů je bolestné :)

    OdpovědětVymazat
  15. Knížka vypadá vskutku zajímavě a jako budoucího technologa potravin mě láká o to víc si ji přečíst, díky za tip :-).
    Glamour and beauty

    OdpovědětVymazat