3. října 2015

Můj oblíbený RAW dortík, zdravé mlsání!

 Ahoj všem!
V minulém článku se Vám líbila kavárna My RAW café a jejich krásné dortíky, tak jsem se rozhodla, že na jeden svůj oblíbený připravím článek s receptem.
Jak určitě všichni víte, konceptem RAW syrové stravy, je snaha zachovat všechny potraviny v jejich původní podobě. Pod tento pojem spadají veškeré syrové potraviny a ty, které jsou usušené do teploty 42 stupňů. A smysl toho všeho? Zachovat v potravě co možná nejvíce živin a vitamínů.

Zpět k dortíku. Základ všech Raw dortíků a tyčinek je stejný. Většinou největší procento zastupují datle, oříšky, kokos nebo nějaké další ovoce. Na všech těchto receptech se mi líbí jejich univerzálnost, protože si můžet zvolit poměry surovin, které vyhovují vám a výsledek je skvělý.

Já na tento Raw dortík použila:
- 50g sušeného kokosu
- 20g kešu oříšků natural
- několik datlí
- lžíce pravého kakaa
- ovoce na dozdobení

Veškeré suroviny už stačí rozmixovat až do té doby, než se vám vytvoří směs, která má hustou konzistenci, která drží při sobě. Nezapomeńte si oříšky, alespoň na dvě hodiny před mixováním namočit, aby dostatečně změkly a mixování bylo snazší.Vzniklou hmotu jsem dala do krabičky vystlané pečícím papírem, přidala borůvky a dala vychladnout přes noc do lednice. Pokud jste milovníci arašídového másla určitě zkuste lžíci přidat, bude to dobrota!
A co vy? Lákají vás zdravé nebo přímo RAW recepty? Já si tento dortík zamilovala a vy ho určitě vyzkoušejte! A stejně skvělé jsou i datlové kuličky.

Mějte se krásně!
L.

Děkuji za všechny komentáře, dělají mi obrovskou radost!

14 komentářů :

  1. Tak to urcite vyzkousim, vypada to uzasne! O:))

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Leni! :)
    Já si dovolím takový delší komentář, protože pořád vidím, jak se raw dezerty označují za něco super zdravého. Já samozřejmě jsem pro, aby si člověk občas dal nějakou sladkost, zvlášť když nemá nadváhu, sama miluju různé dortíky, takže v tomhle směru vůbec nic proti :)
    Každpádně datle mají ze všho ovoce nejvíc glukózy, sacharózy a i froktózy mají asi 10× víc než jiné druhy ovoce, s tím souvisí poměrně vysoký glykemický index. Kokos má zas nejvyšší obsah nasycených mastných kyselin, dokonce vyšší než máslo. Ve výsledku máš teda cukr a tuhý tuk a cukr s tuhým tukem ti dají i jakýkoliv jiný dezert :-P No a k těm ztrátám vitaminů, podstatná část se jich vylouhuje do vody při namáčení ořechů, takže to taky vyjde na stejno...
    Prostě dort je dort! :D Ale vypadá vypadá super a raw sladkosti (ty čerstvé, tyčinky úplně né) mi strašně chutnají :-P
    Verča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Veru! Děkuju za super komentář, určitě na tom něco bude. Mám na vše podobný názor jako ty! Ale myslím, že takový kousek je určitě lepší než třeba kobliha, kterou bych si třeba já nedala :). Raw sladkosti mám ráda a nevidím na nich nic špatného. Ještě jednou děkuji a měj se krásně!

      Vymazat
    2. Jasný, kobliha mě vůbec nenapadla, spíš jsem myslela třeba takový mrkváč (<3) nebo podobné kavárenské dortíky :)
      Taky se měj, těším se na další články :-P

      Vymazat
  3. Mňam, mňam, mňam! To vypadá krásně :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to hezky :) Já miluju banánové sušenky z vloček, ty nejsou úplně RAW, ale zdravé jsou :)

    http://the-michelles-blog.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem poslední dobou propadla raw tyčinkám, tenhle dortík určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  6. Fajn recept, jsem si jistá, že je to hrozná dobrota, bohužel na to doma nemáme dostatečně výkonný mixér...když jsem na vánoce dělala datlové kuličky, byla to fakt dřina :D :)

    OdpovědětVymazat
  7. Raw dezerty jsou super! Na letošním F.O.O.D. pikniku jsme jich ochutnali asi 5 (:D :D) a všechny byly skvělé :)
    The Colorful Blog

    OdpovědětVymazat
  8. Mňam tak tento vyzerá super ! :) RAW dezert som ešte nerobila :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadá to super, rozhodně vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  10. to vypadá skvěle, hodně mě zaujal tenhle dortík, navíc když je nepečený tím líp pro mě, protože nemám troubu :) děkuji za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat