9. dubna 2020

Nová šatna, před & po, návrh a vše, co by vás mohlo zajímat #video #mojeIKEA


Ahoj všem, na tenhle článek jsem se strašně těšila, protože to znamená, že máme hotovo. Na mém instagramu jsem s vámi sdílela celý proces proměny naší šatny, která vznikla ve spolupráci s IKEA v rámci jarního úklidu a organizace domova. Já jsem  z výsledku maximálně  nadšená, protože  změna je vážně obrovská a vlastně  ani já sama bych nepoznala, že jsem u nás doma. A protože vás celá proměna bavila, zajímala a dostala jsem spoustu krásných reakcí,  rozhodla jsem napsat tento  článek, kde uvidíte návrh od designérky Terky Polcarové, která celé tohle vymýšlela a je neskutečně šikovná, její tipy pro šatnu a vlastně organizaci domova a celou změnu i s odkazy na produkty, které by vás mohly zajímat. Kdy jindy se totiž do jarního úklidu pustit než právě teď. A pokud byste se chtěli dozvědět víc, tak jsme natočily s Terkou i video, na které se můžete podívat na IGTV zde.


Vše začalo Terčinou návštěvou, která prostor znala pouze z fotek. Kromě toho, že si změřila celou šatnu, tak také měřila všechny větší věci, které jsme potřebovali do šatny dát. Potom jsme si sedly a začaly sepisovat moje požadavky, které prostor musel splňovat a ty, které nebyly úplně stěžejní,  ale byly by fajn.

Hlavní problém šatny byl za mě ten, že v bytě nemáme žádnou komoru ani další prostor, kam by se daly ukládat velké věci na úklid, na sport a milion dalšího.

Můj seznam věcí, které se musel do šatny vejít:

- žehlící prnko
- sušák na prádlo
- koš na prádlo
- vysavač
- malý ruční vysavač
- parní čistič
- vysavač na okna
- kbelík
- mop
- kufr na nářadí
- a moje tajný přání bylo vykouzlit místo na manželovu obří hokejovou tašku a hokejky, které byly v šatně pouze opřené o zeď a nebyly úplně bezpečné pro Jonyho

Moje představa:

Kromě toho, aby se do šatny všechno vešlo,  jsem Terku ještě poprosila o to, aby byl prostor alespoň částečně uzavřený a tedy i bezpečný pro naše děti.  V našem bytě jsme teprve dva roky a šatnu jsme řešili co možná nejrychlejším a nejlevnějším způsobem. Vybrali jsme jednoduché dřevěné regály, které nám vyhovovaly, ale celý prostor byl dost neuspořádaný, ne úplně bezpečný a hlavně celý nebyl maximálně využitý, protože nebyly dost vysoké.


Návrh 

A tady je už návrh, do které ho jsme se absolutně zamilovali.

Inspirace

A kromě návrhu mi Terka poslala i reálné obrázky produktů a věcí, které by chtěla u nás doma využít.

Výsledek


A jak to celé dopadlo? Za nás určitě neuvěřitelně. První dny jsme se chodili do šatny pořád koukat a nevěřili jsme, jak prostor vypadá a hlavně to, že se tam všechno vešlo a i přes to, to vypadá pořád tak krásně.
S Terkou jsme se bavily o přírodních materiálech, kombinaci bílé a dřeva a několika typech boxíků, které nejen skvěle plní svou funkci k uložení drobnějších kousků, ale zároveň šatnu oživí a dotváří její celkový vzhled. 


Produkty


Základ šatny je tvořen sestavou PLATSA s plným vybavením (korpusy, panty, dvířka, police, výsuvný koš, háčky atd.). Jak mi říkala Terka, vybrala ji hlavně proto, že se s ní dá dobře vyplňovat prostor, nabízí spoustu variant a taky můžete kombinovat třeba bílou a barvu dřeva, což jsme v šatně chtěli.


Aby byl využitý opravdu každý kousíček, tak i na pravé straně, kde nejsou skříně, jsou použité poličky, kam se vejdou drobnosti nebo úložné boxíky.

A z čeho měl největší radost můj manžel? Konečně má prostor na hokejky díky této kolejnici, která samozřejmě není určená přímo na ně, ale má velkou nosnost a ideální háčky na pověšení čehokoli.
když nepoužíváte, stačí sklopit a nebudou překážet

Jedna z věcí, která se mi líbí úplně nejvíc je úložný díl z krabicemi ze série TROFAST, který je vlastně z dětského oddělení a přijde mi to jako skvělý tip, jak propojit šatnu s dětským pokojem, protože variant  je opravdu mnoho. Já hned všechny šuplíky polepila štítky a všechny drobnosti, které jsme měli po krabicích mají najednou svoje místo a řád.
botník, který se nemusí využívat  jen na boty

Ikea má neskutečné množství vychytávek a překvapilo mě, kolik jich neznám. Stačí do skříně přidělat držák na žehličku nebo na hadici vysavače , pár háčků a vše je rázem přehlednější a uspořádané.

Asi by mě nenapadlo, že v tom malém prostoru budu mít i tuhle krásnou vychytávku a to nástěnku SKADIS, ke které se dá pořídit spoustu vychytávek a doplňků.

Kdybyste se chtěli taky pustit do přestavby šatny a zorganizovat si svoji domácnost tak, aby každá věc měla své místo, tak jsem vyzpovídala Terku, která mi dala pro vás pár  šikovných tipů.

1) Ze všeho nejdříve je potřeba si udělat seznam věcí, které potřebujete uskladnit. Ve chvíli, kdy máte vše hotovo, vás nesmí překvapit, že pro něco nemáte předem nachystané místo.
2) Pokud se pouštíte do větších změn, kromě zaměření prostor je dobré změřit si také větší kousky jako vysavač, žehlicí prkno nebo sušák. Při plánování úložných prostor je potřeba tomu přizpůsobit výšku skříní nebo poliček.
3) Máte málo prostoru? Přemýšlejte i nad tím, aby šly skříňky dobře otevírat. Ačkoliv jsou uzavřené prostory praktičtější, někdy je lepší nechat poličky otevřené. Hlavní je, abyste se ke všem věcem pohodlně dostali.
4) Myslete také na detaily. Pokud řešíte rekonstrukci šatny, zkuste její vzhled sladit se stylem vašeho domova. Jestli máte chuť do menší proměny šatny, se kterou jste jinak spokojení, sáhněte například po nových úchytkách, poličkách, úložných boxech a kontejnerech. 
5) Roztřiďte si své věci na sezónní a ty, které využíváte během roku prakticky neustále. Měli byste vědět, kdy budete ukládané věci znovu používat a mít jistotu, že je můžete hned použít. Pak se k nim budete vracet s radostí.
6) Sezónní věci můžete uložit klidně do hůře přístupných míst. Věci, které využíváte téměř denně je potřeba mít jednoduše po ruce.
7) Využijte doma nejrůznější organizéry a menší úložné prostory. Pomohou vám mít přehledně uspořádané věci nejrůznějších kategorií – věci na úklid, na sport, nářadí nebo dětské oblečení, které v tuto chvíli zrovna nevyužíváte.
8) Přemýšlejte o tom, jak využít prostor na maximum. Ideální je zařadit do vašeho úložného prostoru také výsuvné šuplíky – zaberou méně místa a vy máte před sebou celý jejich obsah. 
9) Po roztřídění vašich věcí do jednotlivých boxů, krabic nebo šuplíků si popište, abyste nic nemuseli složitě hledat – pořádek se tak snáze udržuje a všechno má své místo. Můžete k tomu použít například štítkovač a vaše popisky nebudou jenom praktické, ale budou i skvěle vypadat.
10) Nebojte se využít ani hluchá místa například stěnu, kterou byste kvůli omezenému prostoru jinak nechali prázdnou. Úložný prostor, to nejsou jen skříně nebo poličky. Zkuste popřemýšlet, jestli by se vám nehodily šikovné vychytávky, jako je například nástěnka nebo závěsné háčky, které byste možná ani nehledali v sekci úložných prostorů.
** ve SPOLUPRÁCI s IKEA

Doufám, že se  vám celý článek líbil jako samotná proměna, a že ho třeba využijete ke změně u vás doma.

Mějte se krásně!
Vaše
L.


4 komentáře :

  1. Tyjo, tak, to je paráda, jak se z toho vyklubala krásná šatna!

    OdpovědětVymazat
  2. Šatnu máš moc hezky zařízenou, věřím, že se ti tam teď bude skvěle orientovat. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je paradna premena.. hned to inak vyzerá :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ježiš, to je super, jak je všechno schované, vypadá to skvěle. :)

    OdpovědětVymazat