22. ledna 2018

Těhotenský deníček za 8. měsíc #screening #velká nevolnost #strach z porodu


Je to tady, konec osmého měsíce a tedy začátek devátého. Začínám si uvědomovat, že miminko tady může být každou chvíli s námi a přiznám se, že už začínám mít strach. Ale to bych předbíhala!  Osmý měsíc byl dost pestrý a přinesl spoustu změn. Miminko je velké jako žlutý meloun měří kolem 43 - 46 cm a váží 1900 - 2500 g.

Osmý měsíc už nebyl taková legrace, protože už se necítím tak dobře, jako předchozí měsíce a zároveň už mám v hlavě svoje strachy. Uvědomuju si, že miminko může přijít už brzy. Ale ještě nejsem v tom stádiu, že bych si říkala, ať už je venku! Spíš ho ještě přemlouvám, ať u mě zůstane, abych stihla vše připravit.

Bolesti zad. Já vím, stěžuju si už nějaký ten měsíc, ale bolesti se celkem stupňují. Co bylo tento měsíc nové, je to, že mě bolesti budily i v noci a to nebylo nic příjemného. Vlastně poslední dobou se už skoro každou noc budím s kňouráním. Buď mě bolí hodně záda, nebo se malej vyboulí k jedné straně tak, že mě bolí bříško.  Nejhorší noc byla, když jsem naposledy seděla celý den v kanceláři, to jsem se v noci probudila se slzičkami v očích a řekla jsem si, že už není čas si hrát na hrdinku.

Konec práce. Nejdéle 6 týdnů před porodem musíte nastoupit na mateřskou, takže jsem už oficiálně doma. Slíbila jsem ale, že budu ještě pracovat z domova. Takže jsem končila teď, přesně měsíc před termínem porodu. I když jsem pracovala celý leden z domova, tedy kromě schůzek, tak už jsem byla unavená a stejně jsem nebyla úplně v klidu, protože termíny nepočkají.

Na konci osmého měsíce se mi stala taková nepříjemnost v metru, kdy jste si řekla už dost a musím se víc šetřit! Jela jsem na scůzku s klientem o půl osmé ráno a udělalo se mi hodně špatně v metru. Motala se mi hlava, začínala jsem vidět bíle a přestávala slyšet. Cítila jsem, jak začínám omldévat, takže jsem ze sebe začala svlékat všechny vrstvy oblečení až do trička. Dojela jsem na stanici, kde jsem měla vystoupit a musela jsem si hlavou lehnout na pás na ruce u eskalátorů, jinak by to asi nedopadlo dobře. Nakonec jsem to zvládla, ale nic příjemného to nebylo. A už to rozhodně nebudu pokoušet, pokud se nebudu cítit úplně dobře.

Růst bříška. Určitě mi za osmý měsíc vyskočilo i bříško, které zatím není úplně obří, ale už vyrostlo pěkně. Proto se snažím ho opravdu poctivě promazávat a zatím úspěšně. Jsem strašně ráda, že zatím nemám žádné strie, i když mohou přijít ještě v posledním měsíci.  Naopak co je vidět dost, jsou žíly na bříšku a trochu pigmentová čára linea nigra ve střední části břicha, ale to obojí snad po porodu nějak vymizí. (článek o péči proti striím zde).

Růst miminka. S rostoucím bříškem roste i miminko a s tím naším mrňouskem už začíná být čím dál větší legrace. Nejkrásnější věc, která mi zůstane v paměti, byla jeho první škytavka, kdy mi bříško skákalo v pravidelných intervalech a my jsme se mu s manželem smáli do bříška, promiň Ragnárku!

Co si malej taky naprosto užívá je hlasitá muzikálová hudba. V tomhle měsíci jsme byli totiž v kině na "Největší showman" a na muzikálu na ledě "Popelka" a malej si to celé užíval tak, že jsem se bála, aby z toho břicha nevyskočil. :P


Kontroly u doktora. V osmém měsíci se chodí na pravidelné kontroly po dvou týdnech, takže jsem byla na dvou plus na posledním třetím screeningu ve třetím trimestru. Přiznám se, že jsem se sama vyplašila, protože i když mě doktor ujišťoval, že je vše v nejlepším pořádku, váhový odhad malého vyšel jen 1630g ve 34 tt a vím, že kamarádka ve stejném měla odhad kolem 2200g. O týden později jsem poprosila pana doktora, aby malého znovu změřil, vše bylo v normě a váha vyšla kolem 2 000 g.

Strach z porodu. Strach z porodu je velké téma. Abych pravdu řekla, zatím se nebojím vůbec nějaké bolesti nebo něčeho podobného. Mám strach o malého a já to nějak zvládnu. Hlavní, co mě trápí, že manžel má před termínem služení cestu a já budu doma sama. A jak znám zákon schválnosti, tak se trefím přímo do čeného. Bude v Plzni, která od Prahy není nijak extra daleko, ale ten pocit, že budu v noci doma sama mě děsí.

Příprava na porod. Možností je spousta, ať už mluvíme o předporodních kurzech nebo různých pomůckách, které vás mají na porod připravit. Můj gynekolog tohle zásadně odsuzuje a já mu maximálně věřím. Ženské tělo se prý samo nejlépe dokáže připravit a nějaký balónek je prý reklamní tah. Nevím, zkušenosti s tím nemám a teď ani mít nebudu, ale budu strašně ráda, pokuď mi do komentářů napíšete ty vaše! Pomohlo vám něco, nebo jaký je váš názor?


Mějte se krásně! 
Vaše L. a jeden Ragnárek v bříšku :*

14 komentářů :

  1. Ahoj Leni, moc ráda čtu tve články...A kor když jsou o miminku. Za prvé ti chci popřát, aby jste to měli rychle a bezbolestně za sebou:-)). Nebo aspon v ramci moznosti... a take aby sis s odstupem casu mohla rict jak to bylo krásné . Ja to stesti mela . A taky zdravíčko pro vas oba:-)..
    Jinak jsem používala ten zmiňovaný balónek a musím říct že mi velmi pomohl. Porod jsem zvládla bez nastrihu a malý byl venku na 3 zatlaceni, ale hlavní pomoc byla asi psychická;-) vedela jsem kam tlačit a jaký to asi tak trošku bude:-)...omlouvám se za upřímnost. Snad nevadi:-)) ...měj se krásně a užívej si poslední měsíc s briskem a spánek celou noc :-). Měj se hezky, Kristyna(ta co ti tenkrát vyndavala čepici v reserved pro manžela z vylohy):-D

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Leni,
    mě moc na záda pomohlo vypolštářjovat si postel. Možná je lepší si pořídit takový ten obří polštář na kterém se pak dá kojit. Co se týče předporodních kurzů, tak pro mě to byl velký přínos. Měli jsme 8 lekcí i se cvičením a dozvěděla jsem se tam spoustu věcí o těhotenství, průběhu porodu i šestinedělí. Pořádala je porodnice, kde jsem rodila.
    Taky jsem měla koupený Aniball a trénovala jsem ale ke konci už jsem se bála, i doktorka mi radila být opatrná a nakonec měl malý dost velkou hlavičku, takže mě nastříhli. Vážně nevím proč z nástřihu dělají všichni takový problém - vůbec to nebolí, šití potom je cítit ale taky rozhodně nebolí. V porodnici pak stehy cítíš, takže jsi opatrnější a chodíš jako pomalá kachna ale ten poklad v postýlce ti všechno vynahradí. Jo a abych nezapomněla, vizuálně se taky nic nezmění :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Hlavne nech ste obaja v poriadku a už to nejak dotiahnete úspešne do konca :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak my to mame naopak. Týden pred terminem bude v Praze na školeni a jsme z Plzně 😁. Jinak já si pro svůj klid musím vyzkoušet skoro vse. Piju predporodni caj, lneny seminko, 6 datli denne, masirujem hraz a zitra zacinam s Aniballem. Stahla jsem si i nějaké afirmacni omalovanky, ale ještě nevím jestli na ně dojde. Jsem trošku blázen, ale dělá mi to dobře psychicky. Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Luci, tomu říkám příprava, až si mě trošku znervozněla :P. Tak držím palce, ať se dobře trefíme :).

      Vymazat
    2. Manžel to prej malýmu vysvětlí, tak uvidíme, jakej to bude mít efekt :D.

      Vymazat
  5. Balonky mi taky prijdou podivne. Ale masaz hraze jsem praktikovala, to si myslim, ze neublizi... A rodila jsem bez nastrihu a bez poraneni...coz asi prisuzuju souhre vseho dohromady, hlavne teda tomu, ze jsem nerodila vleze na zadech a bez rizeneho tlaceni. A byl to uzasny zazitek, tak se zkus tesit, i kdyz obavy jsou normalni, naprosto to chapu, ja je take mela... Drzim palce... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! Zatím si nic nepřipouštím, horší to asi bude, až to fakt přijde.

      Jsi zlatá, měj se krásně!

      Vymazat
  6. Můžu se zeptat pro inspiraci, kde jsi kupovala ty krásné bodýčka? Budu ladit do růžových tónů, ale na jaké obchody se zaměřit:) Jinak přeji bezproblémový zbytek těhotenství a porod bez komplikací. Prceček se má na co těšit, tolik krásných věcí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, určitě! :) Je to takový mix, většinu oblečení máme FF, HM a Lindex, tyhle body jsou hlavně z Lindexu, objednávala jsem je postupně v různých akcích :).

      Vymazat
  7. Leni, jsem čerstvě po porodu. Strach z něj něměj. I kdyby byl sebevíc těžký (my měli i pár komplikací a bylo to těžké) ve chvíli, kdy malý vyleze na svět tak na vše zapomeneš:)) a věř mi, že jim jde hlavně o miminko a pokud se jim něco nezdá, jsou hned všichni na nohou!

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem doma od cca 5 měsíce kvůli práci servírky :)

    http://xoxoronnie.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  9. Já třeba nějaké porodní kurzy taky odsuzuji, ženské tělo ví a hlavně porodit umí i bez kurzu :) Navíc tam se neprobírají jen hezké věci, což by mi moc nepřidalo. Já mám myšlenky na porod krásné a to si chci udržet :) Tak hodně štěstí! <3

    www.mummysweetbaby.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat