31. ledna 2016

Jak na učení


Ahoj všem!
Abych řekla pravdu, tak jsem se ještě po státnicích nestihla vzpamatovat a úplně si nejsem jistá, jestli si vlastně uvědomuju to, že už mám hotovo. Přeci jen  jsem do školy chodila skoro dvacet let, jo zní to strašně a vážně jsem už asi stará :), ale je to tak. Je to naprosto boží představa, že už se nebudu muset stresovat s žádnými zkouškami, nebudu se muset o vánočních prázninách učit na pravidelnou zkoušku z matematické analýzy nebo ještě něco lepšího v podobě kvantové fyziky. A než na tyhle moje "radosti" zapomenu, tak se s Vámi chci podělit o nějaké moje zkušenosti, které jsem za moji účící se éru získala a pokusím se Vám sepsat pár tipů, které mi pomáhaly.


Žačnu asi základní školou, ke které asi nic zásadního nemám. Já jsem na základce moc spokojená nebyla a bylo to hlavně z toho důvodu, že mě někteří spolužáci označovali za šprta, přitom tomu nikdy tak nebylo. Měla jsem to štěstí, že jsem se prostě nemusela učit a samé jedničky jsem měla bez větších problémů. Většinu volného času jsem věnovala mé největší lásce a to bylo krasobruslení, které mě neuvěřitelně naplňovalo a den bez tréninku bylo pomalu něco nepředstavitelného a do života mi to dalo hrozně moc. Pak jsem nastoupila na gympl, kde už jsem neměla samé jedničky, ale zpětně to vidím asi tak, že to nebylo z důvodu, že bych na ně neměla, ale z důvodu, že jsem měla i spostu jiných aktivit a raději jsem měla jedničky a dvojky a trávila dny na zimním stadionu, než abych se víc učila. Zatímco na základce byla můj nejoblíbenější předmět bezesporu matematika, tak na střední jsem se zaměřila hlavně na biologii a chemii, z kterých jsem i maturovala. Když jsem přemýšlela o vysoké, největším mým snem, který jsem později z důvodů velmi malého počtu přijatých studentů vzdala, byly zuby. Chtěla jsem být zubařkou a myslím, že by mě to strašně bavilo. Další volba byla právě přírodovědecká fakulta s obory matematika, fyzika. Moc v tom logiku nehledejte, ona se v tom asi ani žádná najít nedá, ale nakonec jsem si vybrala tuto kombinaci (ano, jsem holka a ano, myslím, že jsem normální a ano, úplně běžná kombinace to není), hodně lidí totiž na mě kouká jak na blázna, když zjistí, co jsem si dobrovolně vybrala :).

A teď už nějaké moje tipy, které pomáhají mně. Samozřejmě každému vyhovuje něco jiného a taky záleží, jestli se učíte na test z jedné kapitoly, zkoušku nebo rovnou na státnice.
Poznámky, výpisky, materiály, učebnice
Než se začnete učit, tak si sežeňte co možná nejvíce materiálů, z kterým můžete čerpat a určitě se po nich koukněte ještě dřív, než začnete se samotným učením, protože ten pocit, že se máte učit a pomalu nemáte z čeho vás akorát rozhodí.

Zpracovávejte si otázky sami
Tohle je jeden z bodů, který mi strašně pomáhá. Když se jedná o látku, kterou musíte vyloženě bez většího logického myšlení a chápání "nalít" do hlavy, tak vám bude asi jedno, jestli jste si veškeré otázky zpracovali vy nebo je od někoho dostanete. Něco jiného byla pro mě třeba státnice z matematiky, kde se mi vyplatilo strávit mnoho času nad vypracováváním, odvozováním a dokazováním, ale pak určitě sklidíte ovoce, protože si látku nejen líp zapamatujete, ale taky ji víc pochopíte.

Plánujte
Reálně se zamyslete a udělejte si menší rozvrh ať už v hlavě nebo na papíře, aby jste měli přehled kolik jste se toho naučili a kolik vám toho zbývá. Ideálně začněte dřív, abyste pak nešíleli, že nestíháte, což vás asi stejně u státnic potká, ale ne v takové intenzitě :).
 Nestresujte se a nepanikařte
Tak tenhle bod zvládám pouze teoreticky! A strašně obdivuju ty, kteří se několik dní před větší zkouškou doma neklepou, není jim špatně atd.. Stres je pro mě strašná mrcha a moc s ním nedokážu bojovat. Je to asi i tím, že je bojím "prohry" a zklamání, kdyby to náhodou nevyšlo...

Pište a pište
Ovšem na co jsem talent, tak to je psaní. Nejlépe se učím vždycky s tužkou v ruce a kupou papírů. Je to strašný a strašně neekologický, ale při učení jsem popsala asi milion papírů a vypala tasi tak čtyři tužky týdne :D, ale pomáhá to!
Podtrhávejte a vzvýrazňujte
Taky bod, v kterém vynikám. zvýrazňuju a zvýrazňuju až nakonec mám zvárazněné úplně všechno :D, když se dostanu do stádia, když už nemám opravdu co zvýrazňovat, tak kroužkuju :D.

Něco si slibte
Když máte před sebou vidinu, že se budete muset opravdu dlouhou dobu učit bez nějakého zpříjemnění, myslete na to, co bude a jak to bude skvělý, až budete mít hotovo. Klidně si můžete slíbit, že si něco koupíte nebo někam pojedete. Já se teď neslíbila nic, stačil mi ten pocit, že už nebudu muset každý den letět z práce domů, zasednout za stůl a učit se a to byla ta největší motivace!



A poslední asi ten nejdůležitější bod - NEVZDÁVEJ TO!
Někdo na vysokou školu má, někdo prostě ne, tak to je se vším, ale i ten nejchytřejší člověk musí mít nějakou vůli a musí makat, bez toho to prostě nepůjde. Já jsem třeba od čtvrtého ročníku zůstala na fyzikálním oboru úplně sama a to byla teprve síla, zdálo se mi to nemožné, ale zvládla jsem to. Je těžké vidět, jak ostatní mají volno a vy nemáte ani chviličku na sebe a na svoje koníčky, ale věřte mi, že se Vám to vrátí a ten titul vám nikdo nevezme!
Budu ráda, když mi napíšete, co pomáhá vám:).

Mějte se krásně a držím palce ve studiu!

Vaše L.

11 komentářů :

  1. Fuuu .... jsi skvělá, že jsi to zvládla. Já mám teď po zkouškovém, ale bohužel to není to poslední VELKÉ zkouškové :D Mně nejvíc pomáhá, když to mám napsané vlastní rukou, pak to všechno zvýrazním a píšu znovu. Bohužel se k tomu málokdy odhodlám tak brzo abych na to měla čas :D :D

    Sweet Life with Lena

    OdpovědětVymazat
  2. Já k učení potřebuju milion barevných post it papírků a zvýrazňovačů a taky mi víc vyhovuje, když je ta látka v bodech přepsaná do počítače, horozně špatně se mi učí z ručně psaných poznámek :D
    HAUTE BASICS urban decay giveaway

    OdpovědětVymazat
  3. Jako bych viděla sebe, i když si řeknu nestresuj se, když nejde o život jde o ....., ale přesto mě ta nervozita ovládne! Doma mně říkají, to zvládneš, není se čeho bát, dala si to pokaždé, tak proč bys to nedala i teď:-D, ale jim to to říká.
    Leni a pracuješ v oboru - předpokládám nějaký výzkum nebo učitelka nebo děláš úplně něco jiného?

    OdpovědětVymazat
  4. Nejprve gratuluji k titulu!! Já mám teďka po třetím zkouškovém, pomalu se zabíhám, dobře jsem si ty zkoušky naplánovala, a tak mi to ani moc hrozné nepřišlo :) .. Pokud mám dané otázky, tak mi pomáhá si je vypracovat. Pokud je dané nemám, tak si tu probranou látku rozdělím na okruhy, které si srozumitelně přepracuji.. Potom už si to jen pročtu, podrthnu to důležité a nakonec si to pročtu nahlas a zopakuji si to.. to už mi stačí třeba jen 1-2x a většinou to umím.. :) Tak snad mi to bude vyhovovat i nadále :))
    Skills of Art

    OdpovědětVymazat
  5. Taky mám teď po zkouškách a musím říct, že se vážně těším na zasloužený odpočinek!!!

    http://eternitymoments0.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Díky za super článek, ale přece jenom mi to nedá, abych se taky nezeptala na tu matiku/fyziku (a ne, nepřijde mi to u holky divný a uvědomuju si, jak to musí být těžký obor, sama jsem na matematickým gymplu...) - co s tímhle titulem můžeš dělat za práci? Máš třeba už něco zařízenýho, nebo vysněnýho? A co u Tebe na gymplu ve čtvrťáku rozhodlo, že půjdeš radši na m/f než na biologii/chemii nebo třeba medicínu? Díky za odpověď a moc gratuluju ke státnicím!

    OdpovědětVymazat
  7. Super článok a tipy na učenie ! :) síce ešte nie som na výške, ale som na strednej, učenia je niekedy viac :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  8. Leni, skvělý článek!:)

    www.stylishcoffee.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Nikdy nerikej nikdy :) Ja si take myslela, ze me v lavici uz nikdo neuvidi, par let jsem "vydrzela" a nakonec koukam - Vanoce a ja sprtam na zkousku u doc.Hubenaka :-D Lehke to nebylo, ale ted si rada vzpomenu. Jsi dobra, velka gratulace k titulu!

    OdpovědětVymazat
  10. No já se snažím nestresovat... Taky to mám tak, že ke škole pracuji, takže občas jde škola trochu stranou, protože někdy si člověk potřebuje i odpočinout. Ale říkám si, že přece nejde o život a vždycky to nějak dopadne. :) Zatím to funguje. :D

    OdpovědětVymazat
  11. Super přínosný článek. Před každou zkouškou se taky snažím být v klidu a říkat si, že přece o nic nejde, ale vnitřně vím, že jde o hodně, takže jsem vždycky strašně nervozni :D V červnu mě čekají státnice, to se asi zblázním úplně :D Moc gratuluji k titulu Leni!

    OdpovědětVymazat