21. prosince 2014

Christmas tag


Ahoj všem!
Přeju vám krásnou poslední adventní neděli! Konečně je to tady, strašně se už těším a jsem ráda, že máme před sebou tohle období, které mám na celém roku snad nejradši. Dárky jsem nakonec sehnala snadno a poměrně brzy, takže jsem byla naprosto v klidu, ale už tak v klidu nebyl můj přítel, který před pár dny ještě vyšiloval, že nic nemá, takže jsem zvědavá jestli pod tím stromečkem vůbec něco budu mít :).

Dnešní článek bude vánoční tag. Tyhle typy článků a videí mám moc ráda, baví mě sledovat , jak se Štědrý den u každého liší a jaké jsou tradice a zvyky v jiných rodinách. Takže jsem zvědavá, jestli něco budeme mít stejně, nebo se naše zvyky úplně liší, i když já si myslím, že u nás nic speciálního neděláme.


1. Jaký film je v období Vánoc Tvým nejoblíbenějším?
Když se nad tím zamyslím, nemám vyloženě oblíbený film ani pohádku, bez kterých bych si Vánoce nedokázala představit. První co mě napadlo, byla absolutní klasika a to Pelíšky, na které se vždycky ráda podívám. Druhý film se mi vybaví Křídla Vánoc, na kterém jsme byli s přítelem minulý rok v kině a byl to jeden z filmů, který ve mě něco nechal, navíc je v něm úžasná hudba.

2. Jaká je Tvá oblíbená Vánoční barva?
Bez rozmýšlení červená a zlatá.

3. Máš adventní kalendář? Kdy se začínáš těšit na Vánoce?
Kalendář mám letos společný s přítelem, ale musím na to dohlížet, protože by jinak už nebyl. Na Vánoce se těším celý rok, ale do vánoční atmosféry se dostávám tak dva až tři týdny před Vánoci. Jestli něco nemám ráda, tak jsou to vánoční ozdoby a mikuláši v říjnu a vánoční koledy začátkem listopadu. 



4. Je Štědrý večer. Zůstaneš ve svém pyžamu/domácím oblečení nebo se hezky a společensky oblékneš a upravíš?
Určitě se upravím, je to den, na který se všichni dlouho těšíme, tak se chci cítít dobře. Přeci jen jsem doma, takže nevolím nějakou extra společenskou róbu v podobě podpatků a šatů, ale upravím se, obleču si něco hezkého, v čem se cítím dobře. Většinou to jsou kalhoty a nějaký hezký top.

5. Pokud bys tento rok mohla koupit jen jeden dárek, jen jedné osobě, pro koho by byl?
Tohle je těžká otázka, asi bych se snažila vymyslet nějaký společný dárek, ale kdybych musela zvolit dárek jedné osobě, tak by to byl přítel.

6. Otevíráš své dárky večer nebo ráno, a v kolik?
Máme klasické české Vánoce, takže samozřejmě večer. Čas je různý, většinou večeříme kolem páté a ke stromečku se jde přibližně v šest. Letos to bude déle, protože taťka bude přes den ve službě, takže budeme čekat na něj. 
Letos jsem už první dáreček dostala a to od Anetky , udělala mi strašnou radost, nikdy bych nevěřila, že si někdo dá takovou práci mi vytvořit něco tak krásného, děkuju!



7. Upekla jsi někdy chaloupku z perníčků?
Chaloupku jsem nikdy nepekla, ale perníčky ano.

8. Co děláš o Vánočních prázdninách?
Nedělám nic zvláštního. Jsme doma, nasáváme vánoční atmosféru, navštívíme známé moji babičku, bruslím, nebo se učím na zkoušky. 

9. Máš nějaké Vánoční přání?
Nic takového není, vše co potřebuju si pořídím a není vyloženě věc, kterou bych pod stromečkem chtěla. Moje přání se týká spíš roku 2015, bude to pro mě rok "zlomový" a plný změn, nemůžu se toho dočkat a strašně si přeju, aby to vše vyšlo.

10. Jaká je Tvá oblíbená Vánoční vůně?
Vanilka, skořice, mandarinky, jablíčka.

11. Jaké je Tvé oblíbené Vánoční jídlo/pochoutka, jak vypadá tvá štědrovečerní večeřě?
Asi budu jediná, když řeknu, že mi nechutná bramborový salát. Takže já budu mít brambory:). K tomu máme na výběr řízky vepřové a kuřecí, nebo klobásu. Takže jsem vždy měla kuřecí řízek, ale tento rok bude u nás novinka a to losos,kterého budu připravovat já, je to jedno z mých nej jídel, takže je to jasná volba. Pochoutka mě vyloženě nenapadá, k obědu je u nás hrachová polévka, kterou mám moc ráda a těším se na ni. Co se týká sladkého, tak cukroví moc nejím, jediné co miluju jsou ovesné hrudky, která dělá moje teta, takže ty budou na Štědrý den při návštěvě mojí druhé babičky. K snídani bude samozřejmě moje ovesná!



13. Symbol Vánoc?
Pan perníček!



12. Jak vypadá tvůj Štědrý den?
Jak jsem již jednou psala Štědrý večer jsem s rodiči, bráchou, přítelem a babičkou a dědou u nás doma. Bydlím v dvougenereračním baráčku, takže jsme večer všichni spolu. Já ráno samozřejmě brzy vstávám, jako vždy. Dopoledne jezdíme pravidelně k druhé babičce a vracíme se odpoledne, kde už vrcholí atmosféra, děda hlavní kuchař připravuje řízky a vetšinou se u toho s babičkou stihnou ještě podebatit "Merry Christmas"! Většinou před večeří chodíme ještě na procházku. Co je naší specialitou na Vánoce je asi to, že večeříme ve sklepě. Ano, nepřepsala jsem se. Zní to asi děsivě, ale zase tak hrozné to není. Náš sklep je spíš taková větší herna s velkým stolem. Před několika lety bylo s námi ještě o dva členy víc a nikam jinam jsme se nevešli, takže to je naše taková tradice, která zůstala. Letos to prý už tak nebude, tak jsem sama zvědavá jak to dopadne:). Potom jdeme ke stromečku, rozbalíme si dárky s rodinou, ale dárečky s přítelem si dáváme až spolu sami. Potom babička prohlásí "tak zase o rok starší" a máme se fajn.

Moc by mě zajímalo, jak vypadají ty vaše Vánoce a jestli máte taky nějakou vánoční tradici, nebo něco speciálního, čím se odlišujete, případně jestli dodržujete nějaké vánoční zvyky.

Chtěla bych Vám popřát krásnou a klidnou neděli a mějte se krásně! L.

10 komentářů :

  1. Ahoj Leni!:) Já také nejím salát a ani ryby, takže mívám kuřecí rizek s bramborem O:) Když jsme čekali na Ježíška, tak jsem hrála na klavír koledy a zpívali jsme, ale letos to tak nebude, protože jsem piano půjčila sestřenici. :( Před tím než jdeme ke stromečku odlýváme olovo nebo vosk, ale já z toho mám hrůzu, protože babička tam videla symbol znamenající smrt a nastávající rok byl opravdu plný smrti... Pak
    Si tedy rozbalíme dárky a poté zapneme televizi a společně koukáme na nějakou pohádku :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já taky nesnášim salát !!! :D už od mala jsem k řízkům vždycky dostala chleba a bylo ^^
    A jinak moc hezký článek, mám takové tagy taky moc ráda :)
    Krásné Vánoce Leni xx

    OdpovědětVymazat
  3. Já teda mám ráda bramborový salát :) Ale nesmí být s majonézou, jím jen s jogurtem :D A bez všeho toho cukroví si vánoce nedokážu představit :) Letos se musím podívat na Pelíšky, protože jsem je ještě neviděla :D
    http://fitlucy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné dobré dopoledne :) Někomu bych s klidem popřála příjemné vstávání z postele, ale ty už jsi pár hodin na nohou..! Jsem nadšená, že jsi se chopila zrovna Vánoc a dozvěděla jsem se, jak se tyto svátky drží a prožívají u vás :)). Každá rodina je něčím originální a něco má spešl, a tak se mi váš sklep náhodou moc líbí!! U nás se Vánoce každý rok mění, od té doby, co jsme se ještě rozrostli, tak máme časy úplně jinak a letos i tajnůstkaříme. Stromeček se bude tedy zdobit jinak než vždycky, v obědu hrachová polévka a k večeři řízky a salát, během dne pohádky, cukroví a koledy. Z toho plyne, že jsem zlaté prasátko nikdy neviděla a asi ani neuvidím, bez cukroví si to nedokážu představit, nádherná vůně. Jen mě mrzí, že jsou všichni ve stresu, aby ten den byl perfektní, to ale znamená, že nikdy nebude. Přeji si, aby byly Vánoce v klidu a v pohodě a takové přeji i tobě a celé tvé rodině, ať se svátky vydaří a snad i nasněží,
    xoxo A.

    OdpovědětVymazat
  5. Ale ne, skleróza, tak moc jsem na to myslela, až jsem na to samozřejmě zapomněla! Dvakrát jsem mrkla, jestli se mi to nezdá..:* Děkuji za zmínění i ve článku, moc si toho vážím a nikdy by mě tohle nenapadlo.. Jsi naprosto úžasná ♥

    OdpovědětVymazat
  6. Moc hezký tag, ráda jsem si ho přečetla :))

    OdpovědětVymazat
  7. Tak u nas se cely den neji, samozrejme, ale rano dela babicka specialni snidani, pecene brambory ve slupce, ty se pak ji se slanym tvarohem. V nasich koncinach se dodrzuje jeden zvyk, ktery pochazi z Polska (proto je kolem hranic casty), kupuje se takove svatecni oplatky, z testa z jakeho se dela Hostie, pokud jsou koupene v kostele, jsou i posvecene, no a pred zacatkem vecere se vsichni u stolu temi oplatkami delime. U prarodicu byl zvyk i jist chleba s maslem a tvarohem, deda uz nezije, ale tenhle zvyk jsme prejali. A u nas doma ji kazdy to co chce, rybi polevku, hrachovku, kapra, pstruha, lososa, bramborovy salat (mame i lehci verzi s jogurtem a sojanezou), klasicky salat, repu, rizky, kachnu, mame zvyk ze je hodne druhu jidla a jelikoz jsme obrovska rodina, kazdy ma to svoje. Darky rozbalujeme vetsinou tak tri hodiny vkuse, protoze, jak jsem rekla, je nas hodne a darky se rozbaluji po jednom, aby kazdy videl co kdo dostal. Kdyz zil jeste deda, meli jsme prvni veceri odpoledne jen rodice a sourozenci, pak druhou asi v sest, s prarodici a rodinou tety, no a pak se cela rodina z tatovy strany, cili rodiny dalsich 4 sourozencu dedy, setkavali u neprovdane tety. Vsude jidlo, vsude darky, silene moc lidi, takze jsme meli prave rodinne vanoce. Jak deda nezije a hodne lidi se uz odstehovalo, tak se to uz tak nedodrzuje, ale zase pribylo lidi v te nasi nejblizsi rodine, ja se vdala, mame syna, takze na jedne strane lidi ubyva, na druhe pribyva, takze porad mame fakt ty obrovske rodinne vanoce, jak v americkem filmu :D
    Preju Ti krasne Vanoce ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Jaké příjemné překvapení Leničko, objevit tě také v blogsféře :-), hned máš nového pravidelného čtenáře, jen tak dál, budu se těšit na nové a nové články :-) ♥!
    Glamour and beauty

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem salát nikdy nejedla, vítězí taktéž brambory od mamky a čočková polévka :-) Jinak ryba, poslední roky je to losos nebo pstruh, ostatní klasika smažený kapr a někdy chci ochutnat mořského ďase! Řízky nejím a na Š. D. bych si je určo nedala :( a u babičky vždy čeká kuba a domácí vánočka (na tu se teda těším) a celý den samozřejmě půst (už jsem párkrát prasátko viděla ;)) přeji poklidné svátky plné milých překvapení :D

    OdpovědětVymazat
  10. Červená a zlatá jsou pro mě taky barvou vánoc :) Jiné snad ani neuznávám :D
    Na Vánocích mě baví to, že se můžu vždycky vyfešákovat, oblíct si šaty, slavnostně se namalovat a nemusím poslouchat, kam se jako chystám, že se maluju i doma :D
    Žádnou speciální vánoční tradici asi nemám nebo si na ni nevzpomínám. Spíš jen to, že každý rok pravidelně koukám na Sám Doma, prázdniny a lásku nebeskou! Bez těchto filmů pro mě vánoce neexistují :D
    ...//Instantní krása//...

    OdpovědětVymazat