27. listopadu 2014

Kašičkový speciál #mojeovesna

 

Ahoj všem!
Dnešní článek snad potěší všechny "kašičkáře" a koho si tahle pochoutka ještě nezískala, tak se může podívat na fotky mých kaší a třeba taky podlehne kašičkování.
Kdo mě sleduje na instagramu, tak ho nepřekvapí to, že ovesné kaše prostě miluju a pokud jsem doma, tak vařím kaši opravdu každé ráno, ať vstávám kdykoli.
Ke kaším jsem se dostávala postupně, nejdříve jsem si občas dělala instantní varianty z pytlíku, které chutnají až do té doby, než si uděláte tu pravou ovesnou z vloček. Právě k nim jsem se dostala díky častým fotkám na instagramu. Ze začátku jsem nechápala, proč bych měla každý den kaši vařit, když můžu zalít pytlíkovou směs, která je hotová raz dva. Samozřejmě mě to nedalo a kaši jsem zkusila. Dopadlo to tak, že ji pravidelně snídám skoro dva roky. Za tu dobu moje kaše prošla pořádným vývojem, měnil se postup přípravy a našla jsem si ideální suroviny. A věřte, že za tu dobu jsem toho zkusila opravdu hodně. Jestli se moje kaše bude ještě nějak němit, nedokážu říct, ale co vím naprosto přesně, je to, že za instatní kaši ji nikdy nevyměním. A radši budu bez kaše, než o směsi, která obsahuje minimum vloček.



Jak jsem zmínila, moje kaše se měnila a jestli se rozhodnete kaši dělat, udělejte si ji tak, jak myslíte, že by vám chutnala. Co je podle mě nejdůležitější, je výběr vloček. Vločky ovlivňují konzistenci kaše, ale hlavně její chuť. Ideání jsou vločky drcené, protože díky nim kaše získá jemnou konzistenci. Druhů jsem zkusila opravdu mnoho a myslela jsem, že Emco vločky v modrém papírovém pytlíku nepřekoná nic. Opak byl ale pravdou, protože jsem zkusila vločky určené přímo na kaši z M&S. Kaše byla krásně jemná, taková krémová a chuť naprosto famózní. Nevýhoda těchto vloček je jejich dostupnost, protože M&S není bohužel všude a jejich cena není úplně příznivá v porovnání s ostatními. Takže moje hledání ideálních vloček pokračovalo a vyplatilo se. Našla jsem ovesné vločky s klíčky jemné, které jsou chuťově naprosto stejné, jako mnou opěvované z M&S. Dají se pořídit ve zdravých výživách a stojí 21,-.

Ovesné vločky s klíčky - zdravý výživa, Kokosové chipsy, Strouhaný kokos, Soya vanilkový pudink, Porridge oats M&S

Moje současná mléčná polička

Jedna z výhod téhle snídaně je ta, že ji můžete stále obměňovat a  tvořit nové varianty, kterých je opravdu nespočet. 

Čím se dá kaše ochutit, vylepšit nebo ozdobit?
Mléko 
Já používám sojová, různá rýžová, mandlová nebo kokosová mléka. Ale kaši můžete uvařit i z různých mlék s příchutí, které kaši ochutí. Použít můžete samozřejmě i klasické, ale mně kaše z těch rostlinných více chutná. 
Ovoce
Něco bez čeho si mou kaši nedokážu už představit. Když jsem procházela všechny moje fotografie kaší, zastesklo se mi po letním ovoci, jako jsou borůvky, maliny a jahody. Teď v zimě do kaše dávám hlavně banán, který mi v kaši ještě s malinami stejně nejvíc chutná. Naopak co mi v kaši nechutná, nebo si ani nedokážu představit jsou citrusy a ovoce, které obsahuje větší množství vody.
Dále si kaši můžete vylepšit oříšky, kokosem, sojovým pudinkem, arašídový máslem, čokoládou, skořicí, marmeládou, kakaem, karobem, sirupy a dalšími dobrotami.


Traditional British porridge oats, malling, banán, kokosové lupínky 

Při přípravě kaše záleží samozřejmě na tom, co a jak máte rádi. Já mám ráda řidší konzistenci, takže kaši vařím tak, aby nebyla příliš hustá. Můj základ kaše dělám pouze z vloček, mléka a vody.


Jak dělám kaši já?
Kaši si vařím přibližně z 60-70g vloček. Vločky dám do hrnce, zaliju je studenou vodou tak, aby byly ponořené. Směs vody a vloček dám vařit, dokud mi nevznikne hustá hmota, která se vaří. Postupně přidávám mléko a opět vařím. Množství záleží na každém z vás, ale upozorňuji, přidávejte pomalu, protože přilít můžete vždy. Pak vařím a jakmile dosáhnu požadované konzistence, kaše je hotová. Potom dám do misky a kaši dozdobím vším, na co mám zrovna chuť. Poslední dobou je to banán, vanikový soya pudink a třeba kokos.

Pokud si den předem vzpomenete, je dobré si vločky namočit do mléka a přes noc nechat v lednici. Vločky krásně nasají a chytnou tu mléčnou chuť. Pak naopak přidávám pouze vodu. 


Kaše z rýžového mléka s banánem, vanilkovým soya pudinkem a moje oblíbené kokosové lupínky

Fíky, banán, vanilkový sojový pudink

Sušené mango, banán, raw čokoláda


Maliny, vanilkový sojový pudink

Granola z M&S, banán, soya vanilkový pudink

Borůvky a banán

Mango a banán

Ostružiny, banán, kokos

Už zase kaše?

Jak jste na tom s kašemi vy? Uvítám vaše tipy a pokud nejste zrovna na kaši, tak mi prozraďte, co snídáte právě vy. Hezký zbytek dne! L.


69 komentářů :

  1. Super článek, Leni :)) mně teď v zimě nejvíc vyhovuje kaše s agávovým sirupem a s mandarinkama! A máš to nádherně nafocené vždy, fakt bomba <3
    Dom by Dom

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! Já právě nikdy žádný sirup neměla a asi je to chyba, ale vždy stojím u regálu a nikdy netuším, který je ten nej, tak odejdu s prázdnou:).

      Vymazat
    2. Když si dělám kašičku z kravského mléka tak přidávam jen ovoce, čokošku a tak, ale ničím nedoslazuju. Když si jí ale dělam z domácího kokosového mléka ze strouhaného kokosu ( největší vychytávka ve výrobě je náhrada fáze cedit přes plátýnko french pressem ;) ) tak do kokosovomlécné kaše přidávam javorovej sirup. Mam jich víc javorove, javorovobrusinkovej, agáve, ale mě ze sirupů nejvíc chutná obyč javorovej (a to jsem brusinkofil). Jinak ty instantní kaše mi teda nechutnaj, hlavně protože jsou sladké!!! Mam v práci sos, a furt tam ješťe 1,5 pytliku je , protože mi to nechutná!!!!

      Vymazat
    3. tak to s těmi pytlíky jsme na tom stějně:D, takže mám jít do javorového jo? :D

      Vymazat
  2. Krásné kašičky :) Moc se mi ty tvoje líbí, protože je máš vždycky takové jednoduché a nepřekombinované :) Určitě se tebou inspiruju ;) Já mám v kaši nejradši banán, na to strouhaný kokosem a rozpouštějící se čokoládou :3

    OdpovědětVymazat
  3. Kráááásné :)! Já právě vařím jen ty instantní z důvodu úspory času, ale nalákala jsi mě zkusit to "doopravdy". Mimochodem, kde kupuješ ten pudink, co vpadá, jako v krabici na mléko? Zaujal mě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristy, koukej zkusit tu pravou! :D a chci foto na instagramu!:* Když si je večer před namočíš, je to fakt rychlovka, jen teda ušpiníš hrnec, ale vyplatí se. Ten pudink tohle velké balení ve zdravé výživě, ale mají i menší. Tuším 500ml od té samé značky, jen bez toho uzávěru a to se dá sehnat v tescu. Tohle velké balení jsem viděla jen vanilkové a já mam vanilku úplně ve všem nejradši, ale to menší balení mají čoko, vanilka, karamel. :) http://www.proalergiky.cz/upload/obrazky/provamel-sojove-dezerty.jpg

      Vymazat
  4. Na kašičky jsem se naučila díky tobě ❤️ Teď je to moje srdeční záležitost:) obcas si je dělám i do školy O:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucinko, ani nevíš jak ráda to slyším u tebe to vím z instagramu :*.

      Vymazat
  5. Poslední dobou jsem kaším taky dost podlehla :) Nejradějí mám jáhlovou kaši s kokosem a malinama♥ ale sehnat někde v mém okolí maliny, je skoro nadlidský výkon :D
    ...//Instantní krása//...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono teď celkově je úspěch sehnat něco jiného než banán :D, z toho co mě do kaše pasuje. Ta jáhlová mě stršně láká!

      Vymazat
    2. Mrkni do Billy v centru, tam mívají jahody, maliny i borůvky ;-)

      Vymazat
  6. Oooo, asi jim také podlehnu :D Vypadají tak krásně!!!

    www.littleann5.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus, podud máš ráda vločky atd., nebudeš litovat! :)

      Vymazat
  7. Já taky snídám často kašičku, ale skoro to nefotím, protože mě opravdu moc nebaví to takhle zdobit :)) já totiž většinou už snídám v práci a jsem ráda, že se nasnídám, takže na nějaké zdobení nejsem :)) Ale je to moc pěkný a ráda se u tebe inspiruju ;)

    Sororessa
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si nemysli, že to mám vždy takhle úhledné. Většinou tam naházím banán a něco navíc a hotovo:).

      Vymazat
  8. Ovesná kaše je na snídani prostě top <3 ovoce přidané v ní mě vždycky probudí a celkově mě kaše nastartuje na celý den:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme na to úplně stejně, snídaně prostě dělá den! :)

      Vymazat
  9. Já kaše úplně miluju ♥ Každé ráno se na ně moc těším ♥

    Můjblog YOKO NGUYEN BLOG

    OdpovědětVymazat
  10. No kráááása <3 já vločky vždycky namáčím, už mi to pomalu ani jinak nechutná :D ale teda nikdy ty kaše nemám tak krásné jako ty ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem se teď naučila máčet a dřív jsem to nedělala a teď skoro pořád!

      Vymazat
  11. Doporučuji si ještě pořídit datlový sirup, je to bomba! :) Navíc to vypadá, že máš kaši pocákanou čokoškou. :D
    Jinak moje nejoblíbenější kombinace - vločky uvařím ve vodě ( někdy s banánem), přidám bio kakao ( ta chuť je nenahraditelná ), skořici, promíchám.
    Na vrch ovoce ( maliny vedou), chia semínka ( namočená přes noc ve vodě), oříšky, bio kokos a pocákám to datlovým sirupem. Je to žrádlo. :D

    OdpovědětVymazat
  12. Leni, proc si davas tak hrozne malo gramu vlocek? Vzdyt ty mas pohybu vic nez dost a tohle tvemu telo absolutne nemuze stacit.
    Kristyna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristy, přijde ti to málo? Vím, že nějaké fitnessky atd. dávají třeba 100, ale zase někdo třeba 50, absolutně nedokážu říct, jestli je to málo, nebo hodně. Radu určitě ocením! :* a děkuju

      Vymazat
    2. Leni, 60-70g je urcite malo. Dala bych 80-100g, uvidis, ze to snis jako nic a telo to oceni :-)
      Krasny den, Kristyna.

      Vymazat
    3. mně to málo nepřijde, pokud máš přes den jídla dost .. :) já třeba chodím po snídani cvičit a dát si 100g vloček, tak jim to v tom fitku všechno vyhodím :D

      Vymazat
    4. Omylem jsem smazala anon. komentář, že je to bomba a strašně moc v kombinaci s mlékem. Snídani beru jako základ dne a vločky a trochu mléka rozhodně bomba není, nevím kroč to někomu přijde hodně, to takový rohlík váží stejně a výživově je taky někde jinde. Navíc si myslím, že já si to můžu dovolit a snídaně je prostě základ, takže klidně i víc!

      Vymazat
  13. Kaše - to je moje snídaně : ) Používám vločky Emco - modré. Nejraději mám kombinaci s čokoládou a taky brusinkami.

    OdpovědětVymazat
  14. Mmmm už aby byla snídaně :D Kaši snídám více jak dva roky a už si ani nedokážu představit, že bych jí minimálně 6x za týden neměla :D Dřív jsem taky používala ty modré emco, ale pak jsem narazila v lidlu na vločky asi za 15 kč v papírovém pytlíku a od té doby už to jiné ani nemůžou být :) A rozhodně na kaši každé ráno musí být banán, skořice, kokos, nejlépe datlový sirup a sem tam nějaký chia nebo goji :)

    OdpovědětVymazat
  15. Tvé kašičky už dlouho obdivuju na instagramu! Jsou vždy tak nádherné! :) Mě poslední dobou nestačí jedna kaše denně a dělám si jak na snídani, tak na svačinu.. Prostě blázen :D Jinak to sojové mléko jsem v tescu ještě neviděla.. škoda :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) tak to já jen na snídani, ale asi bych ji klidně zvládla i ke svačině:D

      Vymazat
  16. Ahoj Leni, mám dotaz úplně mimo článek. Prosím tě, kolik stojí ten náramek od Pandory? Ty přívěšky na něj tak nějak vím kolik stojí. Ale ten samotný náramek jsem nenašla. Měj se pěkně. Eva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Evi, 1450Kč koukni na stránky pandory, najdeš tam všchny náramky a korálky :).

      Vymazat
  17. taky jsem kašičková :) já nejčastěji dávám ovoce do kaše a vařím :) mám ráda borůvky, strouhané jablko, švestky a včera jsem po dlouhé době měla mražené jahody...nechám je trochu rozmrazit v mikrovlnce, kde vypustí šťávu, pak je nakrájím a i se šťávou dám k vločkám a mléku vaři, mňam! :) jediné ovoce, které vařit nedávám je kaki...a dochucuji podle chut: skořicí, hořkým kakaem nebo karobem, marmeládou, arašídovým máslem a kořením na perník, to je pro tento čas jako stvořené :)
    vločky mám ráda drcené z Lidlu a nedávno jsem objevila dalš stejně dobré z Tesca - taky jemně drcené a okolo 17,-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám znalá kašičkářka! Já vařené ovoce v kaši moc nemusím, ale to záleží na chuti:)

      Vymazat
  18. Já kaši miluji, a byly doby, kdy jsem ji jedla každý den. Ted jsem začala místo snídaně pít smoothie, ale i tak si kaši 2-3x do týdne udělám. Také se mi líbí, že se dá udělat na milion způsobů. Používám rovněž rostliná mléka a v poslední době mi hodně chutná s banánem a ananasem. Nečekala jsem to, ale s ananasem je opravdu výborná :)! A taky mi chybí borůvky a maliny :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smoothie jsem si nikdy ráno nedělala, docela mi vyvohuje, že je kaše teplá a ráno mě probudí, ikdyž to smoothie asi taky nakopne. Ananas si nedokážu v kaši představit, ale může být dobrý. Já bych si do kaše asi nikdy nedala mandarinku a podobné :).

      Vymazat
  19. Ja si koupila normalni velke vlocky, bio z Tesca, ty jsem si namlela uplne najemno v kuchynskem robotu a mam je takhle nachystane v plechovce. Rano (nebo nekdy v poledne nebo odpoledne, podle toho jak mi to muj trimesicni syn dovoli:), ohreju trochu mlika, vlocky zaleju, osladim medem, pridam banan\seminka\orechy a je to. Rychlovka, skoro jako instantni :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, je to rychlovka, takže výmluvy nemám čas atd.. jsou zbytečné:). A já ráno snídat musím, jinak by mi bylo špatně, ale kvůli kaši budu klidně vstávat ve 4 :D.

      Vymazat
    2. No, musim se priznat, ze kasi jim hlavne proto, ze mi dodava takovou dobrou a poradnou energii, a obcas je to jedine poradne jidlo, co za den snim, nas maly vyzaduje veskerou pozornost, coz mi nevadi, jen obcas holt zapominam pres den jist :) proto si do kase davam hodne veci a musim rict, ze ten den pak zvladam v pohode, i po probdele noci :)

      Vymazat
  20. mnaam tak ty tvoje kašičky vypadají strašně lákavě:) Já jsem na nich taky hrozně ujetá a jím je strašně často nejlépe každý ráno. Ale nikdy je nemám tak hezky upravené jak ty:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na upravenosti nezáleží, hlavní je jestli chutnají! Já to tam taky normálně hážu, jak se mi zlíbí a to nejvíc chutná! :D

      Vymazat
  21. Parádní článek Leni, moc ti za něj děkuji, zrovna v tomto období mi přichází naprosto vhod. Dlouho jsem ovesnou kaši ignorovala, ale postupně jí začínám přicházet na chuť. Hlavně tedy díky tobě a tvým fotkám na Instagramu :)

    Victoria´s Secret - Vánoční Giveaway

    OdpovědětVymazat
  22. Máš to nádherně nafocený! Miluju kaše, jen jsem ted trochu bez kuchyně handicapovaná..
    Sleduju! Fakt pecka! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak od takového odborníka, moc si toho vážím! Děkuju strašně moc :*.

      Vymazat
  23. wooooow parádní fotky, teď nikdo nemuže říct, že mu kaše nechutnaj, když tyhle vypadají tak skvěle, že mám na ně chuť :))))

    http://gethealthyandfitwithus.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak asi základ je mít rád vločky, jinak by to asi dotyčnému nejelo :).

      Vymazat
  24. Já jsem na kaše nikdy nebyla, ani vločky nemusím, ale když to tu vidím, tak krásně nafocené, tak na nějakou kaši mám chuť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud nemáš ráda vločky tak bych třeba zkusila jiný druh kaše:), najít si prostě to, co chutná:).

      Vymazat
  25. Vypadají velmi lákavě a ta jahoda na prvním obrázku má naprosto dokonalý tvar :-)

    OdpovědětVymazat
  26. Ahoj Leni, já ty ovesné kaše moc nemusím, ale ty tvé jsou krásné už napohled. Fotky to samé. Mám ráda sójový jogurt s musli a ovocem. :) Je to také lahůdka!

    OdpovědětVymazat
  27. Ahoj Leni, chtěla jsem se zeptat jestli cvičíš ? podle fotek na insta mas hezkou postavu .. ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! V létě, když jsem toho měla míň tak docela pravidelně plus běh, ale teď co je škola tak moc ne, ale jsem skoro každý den dvě hodiny na ledě a celé dny pořád někde běhám, miluju chůzi atd... takže pohybu je spousta:).

      Vymazat
  28. Ach ty tvoje fotky <3 Leničko doporučuji vločky nechat namočené přes noc, ale v pokojové teplotě, dojde tak k fermentaci = štěpění škrobů a vzniku více prospěšných látek, kaše je poté lépe stravitelná :)) Dlouhou dobu jsem kaši "vařila" v mikrovlnce a zrovna nedávno se ke mně dostaly jisté informace, takže když jsem doma, vařím už jedině na sporáku (a na koleji jen zalévám vroucí vodou, tam se mi po ránu do kuchyňky nechce :/, možná to časem překonám) a jinou kaši už nechci!! :):D Hezký den :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezko, od té doby, co jsem si přečetla tvůj komentář, tak žádná lednice:D. V mikrovlnce jsem nikdy nezkoušela, sporák je prostě sporák:). Moc děkuji za tip! :*

      Vymazat
  29. Všechny vypadají skvěle! Už dlouho tě sleduji na instagramu a vždycky čekám na tvou kašičku ze snídaně..:D :)

    OdpovědětVymazat
  30. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  31. Ahoj Leni, velmi mě zaujal tvůj článek a už dlouho sleduji tvé kašičkové fotky na instagramu:-) Ráda bych také vyzkoužela, ale zatím mam problém, že mi vločky nejdou moc přes pusu. Prozatím mám doma pohankovou krupici, kterou většinou taky zdobím ovocem, nejčastěji banan a jahody a pak oříšky, kokos, skořice či agávový sirup:-) Tak aspon něco pro začátek. Chtěla jsem se zeptat, kolik tě kaše připravovaná z těhlech všech surovin přibližně stojí? Děkuji a přeji hezký večer!:-) Martina

    OdpovědětVymazat
  32. Jeden z nejlepších článků, co jsem poslední dobou četla! Hlavně díky tématu, který je na mě jak ušitý. Prostě kaše ♥ mňaaam! Já ještě střídám rýžovou a jáhlovou, ale bez kaše se moje snídaně většinou neobejde :D
    Nikol (readeatandlive.blogspot.cz)

    OdpovědětVymazat
  33. já si ráda přidám do kaše tvaroh má to pak super konzistenci a hlavně skvělou chuť :)

    OdpovědětVymazat
  34. Ahoj chtěla bych se zeptat kde kupuješ ty Ovesné vločky s klíčky, Kokosové chipsy v jake zdrave výživě?Děkuji 😊

    OdpovědětVymazat